Бански двор сумирао 2023. годину: Организовано више од 300 различитих догађаја

Бански двор – Културни центар представио је резултате и рекапитулацију свих програмских активности реализованих у  2023. години.

– Имајући у виду  чињеницу да је у Банском двору током 2023. године организовано више од 300 различитих догађаја, од чега чак више од двије стотине разноврсних (музичких, ликовних, књижевних, драмских и филмских) програмских садржаја у властитој продукцији, могли бисмо нескромно закључити да иза нас остаје још једна рекордна програмска сезона установе. У овој години су наше традиционалне фестивалске манифестације интернационални музички фестивал „Јесења соната“ и фестивал џез музике “Intime Jazz Fest”  доживјели своје шесто фестивалско издање, те окупили нека од најзначајнијих имена умјетничке и џез музике данашњице из Јапана, Њемачке, Белгије, Италије и Русије. У 2023. години успјешно је организована седма узастопна сезона љетних дешавања на отвореној сцени Арт дворишта Банског двора, те настављена пракса промоције младих умјетника кроз додјелу Плакете Банског двора за најбоље студенте бањалучке Академије умјетности. Поносни смо и на још једну успјешну сезону нашег оркестра „Бан Светислав Тиса Милосављевић“, те посебно на величанствен концерт „Вече бањалучких пијаниста“  који је одржан поводом Дана Банског двора   – рекао је Младен Матовић, директор Банског двора.

Кроз организацију висококвалитетних културних садржаја, покретање нових сцена за културне намјене, те кроз концепт који подржава високе стваралачке домете и уцртава нове продукцијске и организационе стандарде, поносни смо на чињеницу да је Бански двор у овом тренутку етаблиран као  регионално препознатљив културни центар, који својим квалитетом и интезитетом рада, на најљепши могући начин, кроз културу и умјетност, доприноси културној и глобалној афирмацији Бањалуке и Републике Српске.

Izvor: banjaluka.rs.ba