Udruženje za pomoć i edukaciju „Žena za ženu“ Konjic

Ponekad je potrebno samo malo volje i razmjene (ženske) energije da nas prodrma i podsjeti da svako od nas, na svoj način i u svom domenu, može učiniti ovaj svijet boljim mjestom za život.

Koliko god se ti koraci činili malim, svi su važni.

Upravo zato i postoji Udruženje za pomoć i edukaciju „Žena za ženu“ Konjic koje spaja žene i pomaže im da budu jače i samostalnije. To je mjesto zdrave i pozitivne atmosfere koja često nedostaje u ovoj svakodnevnici.

Udruženje je osnovano 2014. godine s ciljem pomoći i podrške ženama i njihovim porodicama u Konjicu, ali i šire.

Realizovali su niz projekata, uključujući pružanje podrške ženama žrtvama nasilja, organizacije seminara i radionica, te pomoć u obrazovanju i zapošljavanju žena.

Uspješno provedena radionica informatičke pismenosti, u organizaciji Udruženja Žene za žene International Sarajevo, također je jedna od njihovih aktivnosti.

Udruženje broji oko 30 aktivnih članica.

One su vrijedne, poduzetne, ekološki osviještene, hrabre majke, sestre, aktivistice, humanitarke i filantropkinje, a na čelu Udruženja je gospođa Lejla Halilović koja ih uspješno okuplja i rukovodi udruženjem.

Jedan od njihovih projekata je i „Konjic u vezu“, odnosno kurs krojenja, šivenja i veza kojim pomažu svim zainteresovanim ženama da savladaju i sačuvaju od zaborava te lijepe i korisne zanate.

Projekat je podržan od strane Udruženja za razvoj i afirmaciju društva NODAS iz Sarajeva, te je iz vrijednih ruku članica udruženja nastalo mnoštvo jastuka, cekera, jastučnica, kuhinjskih setova, a  u vremenu pandemije koronavirusa izradile su i bezbroj maski i distribuirale ih konjičkim institucijama i građanima.

Tada su, zajedno s Udruženjem NODAS, uručile donacije maski, posteljina i kompresa Domu zdravlja Konjic i Opštoj bolnici Konjic.

Udruženje „Žena za ženu“ svojim je radom dalo podršku pojedincima i ustanovama, što se posebno pokazalo kroz brigu za zdravlje i dobrobit građana Konjica u vrijeme pandemije koronavirusa,  kada su pored zaštitne opreme donirale i laptope za učenike koji nisu bili u mogućnosti pratiti online nastavu.

Njihov rad su prepoznale i brojne turističke agencije te su ih angažovale na izradi promotivnih i ukrasnih pamučnih cekera čime su ujedno željeli potaknuti ekološku svijest i smanjiti upotrebu plastičnih kesa.

Cekeri sadrže prepoznatljive konjičke motive, a za potrebe tržišta, rade i cekere s drugim motivima.

Projekat „Konjic u vezu“ značajno je pomogao nezaposlenim ženama, koje su angažovane na ovom projektu, nakon što je proširen i na izradu posteljina, peškira i jastuka s vezenim motivima i porukama, personaliziranim poklonima, vezenim detaljima na majicama i amblemima na sportskoj odjeći.

Udruženje je sudjelovalo i u „Karavanu književnica“, na kojem je konjička spisateljica, članica udruženja, Mirjana Kapetanović, svojom knjigom „Uzdam se u svoju snagu“ predstavljena širem auditoriju BiH, pa čak i na Svjetskom kongresu žena u Rimu i Milanu, gdje je zahtijevala da govori na bosanskom jeziku i promoviše naš jezik i državu.

Knjiga je objavljena na talijanskom i bosanskom jeziku.

Značajan iskorak su napravile kroz projekt „Život je vrijedan i kad si bolestan“, jer su projekt provodile tri godine i njime ukazivale na oboljele od karcinoma, s obzirom da Konjic, nažalost, ima velik broj oboljelih.

Udrženje za pomoć i edukaciju „Žena za ženu“ Konjic redovno učestvuje na lokalnim manifestacijama kao što su Festival hrane „Food fest Konjic“ te „Zimskom gradu“ , koji se svake godine održavaju u Konjicu, a na kojem prezentiraju tradicionalnu bosanku kuhinju, domaće kolače, sokove, poslastice za djecu i druge sadržaje.

Značajno je napomenuti i njihovu organizaciju Festivala ženskog stvaralaštva „Mozaik“ na kojem je predstavljena i promovisana kreativnost žena iz Bosne i Hercegovine kroz gastronomsku ponudu, tradicijsko stvaralaštvo, kulturne vrijednosti i promociju Grada Konjica.

U povodu „Dana Grada Konjica“, organizovale su bazar kreativnosti pod nazivom „Gradu s ljubavlju“ na kojem su predstavljeni proizvodi s vezenim motivima Kamene ćuprije i Neretve, unikatni ručni radovi, suveniri i nakit.

Već petu godinu zaredom, u mjesecu martu, povodom Dana žena i Sedmice rodne ravnopravnosti, dodjeljuju priznanja, odnosno plakete u tri kategorije: Žena uspješna iz javnog života, Žena uspješna, nevidljiva“ i „Organizacija inspiracija“, te certifikate za polaznice kursa krojenja i šivenja.

Plakete koje dodijele imaju snažan odjek u lokalnoj zajednici i predstavljaju prestižno priznanje.

Njihov poseban angažman ogleda se u borbi za prava žena kroz izradu lokalnog akcijskog plana za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, projekta kojeg finasira EU.

Udruženju je primarni cilj pomoć i podrška ženama i porodicama žrtava nasilja kroz seminare i pomoć u obrazovanju i zapošljavanju.

Za potrebe protesta i izlazaka na ulice, zbog svirepih ubistava žena u BiH i potlačenog položaja žena i djevojčica, izradile su 1000 komada crvenih marama sa sloganom „Niti jedna više“.

Učešćem na protestima ukazuju da kontinuirano pružaju podršku žrtvama svih oblika nasilja i traže aktivnije uključivanje institucija u zaštiti žrtava.

Udruženje Žene za žene International, zajedno s Mrežom udruženja žena za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, te Udruženjem za pomoć i edukaciju žena “Žena za ženu” Konjic, proveli su kampanju prikupljanja novčane pomoći za žene Palestine pod nazivom: “Jedan karanfil – jedan hljeb za ženu Palestine”, povodom obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena, na taj način željele su da pomognu i solidarišu se sa svim ženama Palestine.

Ovo udruženje postoji za sve hrabre i smjele žene, da ih okupi što više, da se međusobno podržavaju i raduju uspjesima drugih, a neprestano rade na sebi, poruka je predsjednice Lejle Halilović.

Misija Udruženja za pomoć i edukaciju “Žena za ženu” Konjic je graditi i čuvati povjerenje, prijateljstva, ponosno predstavljati svoj Grad Konjic, i boriti  se za ravnopravnost i bolji položaj žene u društvu. Poručuju da rade na sebi, obrazuju se i ulažu u svoj razvoj, jer samo obrazovana žena je jaka žena koja se može boriti protiv predrasuda, osloboditi straha, osloniti na druge, povezati se s drugim, jakim, snažnim, odlučnim ženama.

Piše: Ajla Kovačević


Ova priča napisana je zahvaljujući velikodušnoj podršci Američkog naroda kroz program “Snaga lokalnog” Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID). Za sadržaj priče iskljucivo je odgovoran autor i “Mreža za izgradnju mira”. Stavovi izneseni u priči ne odražavaju nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Americkih Država.