Zatvoren prvi regionalni virtuelni Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020”

Prvi regionalni virtuelni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ održan je 23. i 24.11.2020. godine u organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma. Sajam je na jednom mjestu okupio 237 izlagača, od čega su 165 štandova zauzeli mali i srednji biznisi, 50 inovatorice i inovatori, a na 22 virtuelna štanda predstavili su se investitorice, investitori i organizacije koje podržavaju biznise.  Da je Sajam zaista zaslužio epitet regionalnog, govori u prilog činjenica da su se predstavili izlagači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Prema Google analitici, tokom dva dana, Sajam je imao 1216 registrovanih posjetitelja iz ukupno 32 države i čak 101 grada koji su napravili 45000 pregleda različitih sadržaja Sajma. Sajam „Sarajevo 2020“ je održan uz pokroviteljstvo Predsjedništva Bosne i Hercegovine i finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske te Europskog fonda za Jugoistočnu Europu (EFSE). 

Prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“ počeo je svečanim programom u virtuelnoj Konferencijskoj sali Sajma, a program su otvorili organizatori Sajma, član Predsjedništva BiH gospodin Šefik Džaferović, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH, Johanna Strömquist, i regionalna direktorica Finance in Motion Mejra Juzbašić Bajgorić. Šta su poručili publici Sajma pročitajte detaljnije u ovom snimku:

U nastavku programa imali smo priliku čuti sjajna obraćanja Dušanke IlićMirze Cifrića i Mate Rimca

Dušanka Ilić, direktorica startupa Beyond 42 iz Srbije na čijem se softverskom rješenju www.CollectiVibe.com održao i Sajam „Sarajevo 2020“, podijelila je s publikom kako je došla na ideju virtuelnih sajmova i naglasila kako bi, na osnovu dosadašnjeg iskustva, između granta od 50.000 eura i 2 kvalitetna poslovna kontakta, uvijek izabrala ovo drugo.

U svom obraćanju Mirza Cifrić, osnivač i direktor Veritas Genetics se osvrnuo na revoluciju koja se dešava u oblasti genetike i DNK tehnologija i poručio: „Ne smijemo dopustiti da nam revolucija promakne. Imamo zdravstvo, imamo znanje, imamo mlade ljude, a u posljednjih 15-20 godina smo napravili i veoma dobru tehnološku bazu. Budućnost regiona je u IT tehnologijama koje se bave genetikom“.

Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac Automobila i Greyp Bikes je rekao da dobra ideja ne znači mnogo ako se ne uloži mnogo rada i truda u njenu realizaciju: „Da biste uspjeli, morate biti izvrsni u svim segmentima, od običnog e-maila do prezentacije. Morate biti spremni na puno odricanja i puno rada. Kada bi neko vidio jedan moj radni dan, ne znam da li bi se baš mijenjao sa mnom” poručio je Rimac u čijim je kompanijama danas zaposleno 900 ljudi kojima će Rimac uskoro pokloniti udio u vlasništvu kompanija. 

Nakon uvodnih obraćanja otvorene su virtuelne sale sa biznisima, inovacijama i investicijama, a u 6 sala je održano i Regionalno takmičenje najboljih inovacija „Sarajevo 2020“. Odluka međunarodnog žirija o najboljim inovacijama iz regije objavljena je drugi dan Sajma. Nagradu inovacija godine „Sarajevo 2020“ i novčanu nagradu od 2000 eura osvojio je tim inovatorica i inovatora iz Slovenije (Ita Junkar, Rok Zaplotnik, Metka Benčina i Miran Mozetič) za inovativni tretman medicinskih uređaja od nikla i titanijuma. Zlatnu medalju i novčanu nagradu od 1500 eura osvojio tim iz Bosne i Hercegovine (Zehrudin Osmanović, Nedžad Haračić, Nisad Avdić i Damir Mulamehmedović) za inovaciju u proizvodnji cementa koja utiče na smanjenje emisije CO2. O dobitnicama i dobitnicima ostalih nagrada, kao i detaljnije informacije o inovacijama pročitajte: Pobjednici i pobjednice regionalnog takmičenja najboljih inovacija “Sarajevo 2020”.

Iako je zatvaranje Sajma predviđeno za 14 sati 24.11., zbog brojnih upita izlagača i posjetilaca, Sajam je zatvoren sinoć tek u 20 sati. 

lonac.pro

Related Posts

Udruženje „Ruku na srce“: U City Pub-u sinoć uz grupu Dernex obilježen Međunarodni dan volontera

Sinoć je u sarajevskom City Pub-u povodom Međunarodnog dana volontera održana humanitarna svirka grupe Dernex, a u sklopu akcije „Nijedno dijete bez paketića“. Humanitarnom svirkom, Udruženje „Ruku na srce“ slavilo je sve dosadašnje uspjehe koji ne bi bili mogući bez velikog zalaganja i rada volonterki i volontera Udruženja. Također, posjetioci su dolaskom na svirku podržati našu zimsku […]

Godišnji događaj Instituta za razvoj mladih KULT proslavio uspjehe ostvarene kroz 2022. godinu

Godišnji događaj Instituta za razvoj mladih KULT pod nazivom “Ready, Steady, CHANGE“, je simbolično organiziran 5.12.2022. na Međunarodni dan volontera, s ciljem da promovira uspješne priče kroz aktivnosti omladinskih lidera, omladinskih političkih lidera i službenika za mlade u protekloj godini. Događaj je okupio preko 100 mladih i predstavnika različitih institucija koje rade i brinu o mladima, kako[…]