Šesta internacionalna konferencija Sarajevo i svijet

Šesta internacionalna konferencija
SARAJEVO I SVIJET
U pandemijskim vidicima
Sarajevo, 20–31. maj 2020.

Čast mi je pozvati Vas da sudjelujete u Šestoj internacionalnoj konferenciji Sarajevo i svijetU pandemijskim vidicima.

S obzirom na nemogućnosti da ta konferencija bude organizirana na uobičajeni način, odlučili smo da ona bude online. Podaci o našoj namjeri i načinu njenog realiziranja su u tekstu koji slijedi.

  1. Uvod

Internacionalna konferencija Sarajevo i svijet izvorno je zamišljena kao intelektualni forum čiji sudionici istražuju najvažnija pitanja sudbine i značenja Sarajeva, u najširim svjetskim okvirima. Sarajevo je paradigmatičan grad dugog trajanja u svojoj religijskoj pluralnosti. Prošao je kroz teška iskustva i unutarnjih i vanjskih osporavanja i nerazumijavanja koja su nerijetko kulminirala u zločinima i razaranjima. I svojim dobrom i svojim nevoljama Sarajevo je naslijeđe cijelog svijeta s nastojanjima ljudi da svoje političke, kulturne i ekonomske realnosti istražuju u vidicima odgovornosti za postizanje boljeg i sigurnijeg svijeta.

  1. Cilj

Sudionici ove internetske konferencije istraživali bi različita politička, kulturna i ekonomska pitanja savremenog svijeta, obuhvaćenog pandemijskom prijetnjom s mogućnostima drukčijih razumijevanja solidarnosti i odgovornosti, temeljenih u različitim tradicijama i iskustvima.

  1. Način

3.1. Prilozi

Svi pretpostavljeni sudionici pozvani su da do 15. maja 2020. godine organizatoru dostave svoje konferencijske tekstove, ne dulje od 2500 riječi. Tekstovi mogu biti na bosanskom (ili srpskom ili hrvatskom ili crnogorskom), engleskom, njemačkom i francuskom jeziku.

Organizator će tekstove razvrstati u pet tematskih područja: (1) Pluralnost i solidarnost u vanrednim okolnostima; (2) Cyber saradnje i snaženje off-line zajednica; (3) Reimaginacija univerzalnih političkih, kulturnih i ekonomskih paradigmi u lokalnim okvirima; (4) Grad i država u vremenima krize; i (5) Zdravlje, nepovredivost pojedinca, i politička odgovornost.

3.2. Objavljivanje

Nakon što organizator primi radove sudionika, objavit će ih na prikladan način i pozvati sudionike konferencije da ih kritički preispitaju. Tekstovi kritika/diskusija bit će dostavljeni organizatoru najkasnije do 25. maja 2020. godine. Na te kritike/diskusije autori će odgovoriti do 31. maja 2020. godine.

  1. Zbornik

Svi radovi, kritike/diskusije i odgovori autora bit će objavljeni kao Zbornik Šeste internacionalne konferencije Sarajevo i svijet.

Poziv na engleskom jeziku: