360° Live Facebook Tour: Socijalistička arhitektura Zenice

U povodu 584. rođendana i 75. godina od oslobođenja grada Zenice od fašizma, realizujemo turističku turu “Socijalistička arhitektura Zenice”. To je naš poklon gradu, sugrađanima i ostalim zainteresovanima, četvrti put zaredom, od turističkog i planinarskog vodiča Afana Abazovića.

Dvije dosadašnje ture su imale opći karakter, a jedna je bila tematska, nazvana “Zaboravljeni Jeruzalem”. U njoj su turisti imali priliku upoznati bogatstvo multikulturalnosti grada kroz četiri bogomolje najveće svjetske religije.

Ovaj put, tema ture je socijalistička arhitektura Zenice, grada koji je svoj današnji oblik dobio u periodu između kraja Drugog svjetskog rata (1945.) i početka agresije i Odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992.), a ponajviše radi Generalnog urbanističkog plana iz 1955. godine, autora velikog prof. dr Juraja Neidharta.

Tura će se izvesti na Dan oslobođenja grada Zenice od fašizma, u nedjelju, 12. aprila 2020. godine, sa početkom u 17:00. Zbog pandemije virusa Corona COVID-19, nismo u mogućnosti realizovati klasičnu šetnju sa grupom. Stoga ćemo turu realizovati na jedan veoma neobičan način, a poštujući trenutne privremene propise o zabrani okupljanja na jednom mjestu. Zato će zainteresovani imati priliku, da, po prvi put, prijenosom uživo na našoj stranici na društvenoj mreži Facebook, u udobnosti svojih domova, prate ovu turu.

Video snimak će biti emitovan pomoću Samsung Gear 360 kamere, koja daje mogućnosti praćenja videa u punom krugu. Evo kako to izgleda na primjeru testnog snimka: https://www.facebook.com/afan.abazovic/videos/10220506954206153

Tura počinje na dobro prepoznatljivoj lokaciji svim stanovnicima Zenice, “kod Sata”, odnosno kod robne kuće “Bosna”. Odatle ću se, sa usputnim zaustavljanjima kraj bitnih objekata, kretati sljedećim ulicama: Trg Alije Izetbegovića – Titova ulica – Islambegovića put – Trg Bosne i Hercegovine – Branilaca Bosne – Školska – Park Kulina bana – sjeverna strana Stadiona – Dr Abdulaziza-Aska Borića – Stanični trg, nakon čega će se turisti razići po svojim pravcima.

Praćenje ture je u potpunosti besplatno. Poželjno je da turu gledaju djeca sa roditeljima. Pratiocima se daje mogućnost za postavljanje pitanja u toku ture, na koja ćemo, u skladu sa mogućnostima, veoma rado odgovoriti. Pomoći možete tako što ćete podijeliti ovaj događaj, te sam snimak ture u toku ili nakon same ture.

Sve tehničke prijedloge za poboljšanje realizacije ture rado ćemo razmotriti.

Tura bi trebala trajati oko 2 sata, a najkasnije do nastupanja policijskog sata u 20:00.

#OstaniKući
#NosiMasku
#PeriRuke

Sve informacije se mogu dobiti na GSM/Viber/WhatsApp +38762107719 (Afan Abazović)

Više informacija: https://www.facebook.com/events/s/360-live-facebook-tour-socijal/2633948583518825/