Objavljen najveći MOOC (masovni otvoreni online tečajevi) na našem govornom području

Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine otvara javnosti, prije svega akademskoj zajednici i privrednicima, sve svoje online self-study kurseve koji se nalaze na našem LMS-u (Learning menagment system je namijenjen izradi obrazovnih sadržaja u digitalnom obliku), a koji su dosad bili dostupni samo državnim službenicima institucija BiH.

Ovim se po prvi put na našem govornom području nudi ovakav oblik javnih online kurseva (MOOC – masovni otvoreni online kursevi), čime se značajno povećava dostupnost besplatnim edukativnim sadržajima na našim jezicima.

Na linku https://lms.ilearn.gov.ba/ (dostupno svima) nalaze se kursevi:

·         Mobing

·         Uvod u upravljanje kvalitetom

·         Transparentno upravljanje okolišem

·         Zajednički okvir procjene (CAF)

·         Rodno odgovorno budžetiranje

·         Procjena uticaja propisa

·         Strateško planiranje

·         Uvod u e-upravu

·         Kurs o zapošljavanju državnih službenika u institucije BiH

Nakon što smo od marta do juna 2020. na molbu Vanjskotrgovinske komore BiH organizirali 10 besplatnih webinara za bh. privrednike, na kojima su uz državne službenike bili privrednici iz brojnih kompanija ali i učesnici iz akademske zajednice, ovo je još jedan vidi pomoći i dijeljenja znanja i iskustava u organizaciji obuka i posebno korištenju novih tehnologija u obrazovanju koje je Agencija implementirala i počela koristiti još 2013. godine, uz pomoć njemačkog GIZ-a. Obuke su koncipirane na način da umjesto isključivo obuka u učionici nudimo kombinirani (blended) oblik učenja, tj. dio u učionici a ostali dio se realizira na način self-study kurseva na Moodlu i webinara na Adobe Connect. U vrijeme pandemije sve se obuke izvode online a obavijesti i prijave putem našeg Informacijskog sistema za upravljanje procesom organizacije obuka www.ilearn.gov.ba (dostupno samo državnim službenicima).

Online kursevi (self-study ili self-paced kursevi) su nova i suvremena metoda obučavanja državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine. Kroz online kurs za samoučenje korisniku je omogućeno da pristupi sadržaju e-kursa sa bilo koje destinacije i u bilo koje vrijeme. Polaznik se obučava prema vlastitim potrebama i vlastitim tempom.

Leave A Comment