Izložba Zorana Lešića ”Look Back“  postavljena u Galeriji ULUPUBiH

Zoran Lešić, sarajevski fotograf i umjetnk s dugogodišnjom karijerom, svečano je otvorio svoju izložbu – instalaciju „Look Back“ koja simbolično predstavlja neke od projekata koje je stvarao u posljednjih 30 godina.

Radovi su nastali u periodu između 1991 i 2021 godine i predstavljaju  dio foto priča koje je autor kreirao u tom periodu. To je svijet koji je stvaran u prostoru između mašte i realnost, a sadrži radove u rasponu od portreta do autoportreta, od figure do apstrakcije, od analogne do digitalne fotografije.

Instalacija Zorana Lešića postavljena je u Galeriji ULUPUBIH (koja se nalazi na adresi Koševo 7) kao dio projekta ”Umjetnost u izlogu”.

Otvaranje Izložbe Zorana Lešića
Foto: Ismar Žalica: Otvaranje Izložbe Zorana Lešića

Zoran Lešić, fotograf i glumac, rođen je 1953. na Svjetski dan pozorišta. Diplomirao 1976. godine Scensku umjetnost i glumu na sarajevskom Filozofskom fakultetu i od tada pa do polovine 1993. radio je u Kamernom teatru 55.

Zaposlio se 1996. godine na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju kao fotograf i specijalista za rekonstrukciju mjesta ratnih zločina. U tom svojstvu je, osim za MKSJ, radio i za više međunarodnih sudova i tribunala u Kambodži, Ruandi, DR Kongu i Centralnoj Afričkoj Republici. Držao je treninge za Interpolove istražitelje ratnih zločina u Francuskoj i Tanzaniji i sarađivao sa Specijalnim Tribunalom za Libanon i EUROPOL-om. Predavao je fotografiju u Američkoj školi i Britanskoj školi u Den Haagu. Održao je predavanje o umjetnosti u opkoljenom Sarajevu na američkom univerzitetu St.Thomas – Mineapolis.

Zoranovi fotografski radovi su usko povezani sa scenskom umjetnošću, njihova bit proizlazi iz njegovog  interesa za historiju slikarstva, a metod kreiranja iz strasti prema teatru. Do sada je imao 60 samostalnih izložbi.

Izvor: radiosarajevo.ba

Related Posts

Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Općini Ključ

Iskoristi bespovratna sredstva i investiraj u Bosni i Hercegovini U Općini Ključ je otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Jajcu iznosi 40.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za […]

#MOBA porodica predstavlja Maju Bojanić iz Dervente

Postala je svjesna koliko volonterstvo znači za samu osobu i koliko je može promijeniti u pozitivnom smislu #MOBA porodicu  čini mreža Omladinskih banaka iz 52 opštine/općine/grada širom Bosne i Hercegovine u kojoj se razvijaju prijateljstva, usavršavaju lične vještine i doprinosi zajednici. Omladinske banke vjeruju da su mladi sadašnjost, a ne samo budućnost i znaju da se mladi mogu razvijati[…]