Zajednička ponuda hercegovačkih jezera za razvoj turizma i promociju prirodnih bogatstava

Iako smo navikli da mislimo da je trava uvijek zelenija drugdje, u suprotno nas uvjeravaju turistički djelatnici, privrednici i udruženja koji predano rade na unapređenju i promociji turističkih potencijala širom Bosne i Hercegovine. Potrebu za promocijom i unapređenjem ponude tri jezera na području opština Jablanica, Prozor-Rama i Posušje prepoznala je i Evropska unija te je podržala razvoj nove jedinstvene ponude i održivog turizma.

Projekat ‘Razvoj turizma na tri jezera’ je ujedno i primjer saradnje opština i kantona u oblasti razvoja i jačanja turističkog sektora i zajedničke ponude Jablaničkog, Ramskog i Tribistovskog jezera. Mapiranjem 132 turistička resursa, uključujući smještaj i proizvođače tradicionalne hrane, historijske, kulturne i sakralne spomenike i održivih aktivnosti na otvorenom stvorena je jedinstvena baza bogate ponude ovog područja. Prikupljeni materijal će pomoći u razvoju smjernica za dalji razvoj turizma i zasigurno služiti kao pozitivan i uspješan primjer saradnje za ostale regije.

„Evropska unija, koja je podržala ovaj projekat, omogućila je i doprinijela tome da mi kao Udruženje žena „Most“ Jablanica dobijemo na korištenje turistički pult gdje ćemo promovirati sve turističke potencijale općine Jablanice, ali i okoline i gdje ćemo izlagati naše suvenire i naše proizvode“ ističe Merima Kukić iz Udruženja žena „Most“ iz Jablanice.

Unapređenjem međuopštinske saradnje u cilju osnaživanja ekonomskog razvoja područja i razvoja turizma jezerskih područja s novim ponudama za mlade, kampovanje, sport, kulturne događaje i gastronomiju nastoji se revitalizirati ovo područje i vratiti stari sjaj hercegovačkim jezerima. Održivim ulaganjem u turizam nastoji se omogućiti stvaranje novih radnih mjesta i jačanja ekonomije lokalnih zajednica.

„Podrška Evropske unije nam je pomogla da unaprijedimo naše poslovanje. Najveći i najznačajniji rezultati projekta su mapiranje i sama povezanost ljudi koji se bave turizmom na ove tri lokacije, odnosno na ova tri jezera. Projekat je pomogao našem auto-kampu „Miris ljeta“ da dođemo do novih gostiju, odnosno, da se poveća broj turista, kako iz inostranstva, tako i iz Bosne i Hercegovine“, kaže Derviš Gabela iz auto-kampa „Miris ljeta“ u Jablanici.

Turistički djelatnici, privrednici i organizacije su aktivno sudjelovali u provedbi projekta što je rezultiralo prenosom znanja i iskustva, umrežavanjem i zajedničkom promocijom turističke ponude. Na jezerima su postavljeni info punktovi, čija je osnovna svrha pružanje informacija i promocija područja uz bogat promotivni materijal te pružanje podrške raznim aktivnostima na otvorenom. Uspješnijim predstavljanjem prirodne i kulturne baština područja nastoji se unaprijediti zaštita i potaknuti dalje ulaganje u turizam.

‘Razvoj turizma na tri jezera’, podržan kroz projekat Evropske unije EUProLocal je još jedan primjer uspješne saradnje u cilju jačanja i promovisanja turističkih kapaciteta Bosne i Hercegovine.  Održivim ulaganjem u turizam i osnaživanjem lokalne ekonomije, Evropska unija nastoji omogućiti stvaranje novih radnih mjesta i jačati privredu Bosne i Hercegovine.

https://youtube.com/watch?v=IZ-Rdfog6WA%3Ffeature%3Doembed

Related Posts

Udruženje „Ruku na srce“: U City Pub-u sinoć uz grupu Dernex obilježen Međunarodni dan volontera

Sinoć je u sarajevskom City Pub-u povodom Međunarodnog dana volontera održana humanitarna svirka grupe Dernex, a u sklopu akcije „Nijedno dijete bez paketića“. Humanitarnom svirkom, Udruženje „Ruku na srce“ slavilo je sve dosadašnje uspjehe koji ne bi bili mogući bez velikog zalaganja i rada volonterki i volontera Udruženja. Također, posjetioci su dolaskom na svirku podržati našu zimsku […]

Godišnji događaj Instituta za razvoj mladih KULT proslavio uspjehe ostvarene kroz 2022. godinu

Godišnji događaj Instituta za razvoj mladih KULT pod nazivom “Ready, Steady, CHANGE“, je simbolično organiziran 5.12.2022. na Međunarodni dan volontera, s ciljem da promovira uspješne priče kroz aktivnosti omladinskih lidera, omladinskih političkih lidera i službenika za mlade u protekloj godini. Događaj je okupio preko 100 mladih i predstavnika različitih institucija koje rade i brinu o mladima, kako[…]