Zajednička ponuda hercegovačkih jezera za razvoj turizma i promociju prirodnih bogatstava

Iako smo navikli da mislimo da je trava uvijek zelenija drugdje, u suprotno nas uvjeravaju turistički djelatnici, privrednici i udruženja koji predano rade na unapređenju i promociji turističkih potencijala širom Bosne i Hercegovine. Potrebu za promocijom i unapređenjem ponude tri jezera na području opština Jablanica, Prozor-Rama i Posušje prepoznala je i Evropska unija te je podržala razvoj nove jedinstvene ponude i održivog turizma.

Projekat ‘Razvoj turizma na tri jezera’ je ujedno i primjer saradnje opština i kantona u oblasti razvoja i jačanja turističkog sektora i zajedničke ponude Jablaničkog, Ramskog i Tribistovskog jezera. Mapiranjem 132 turistička resursa, uključujući smještaj i proizvođače tradicionalne hrane, historijske, kulturne i sakralne spomenike i održivih aktivnosti na otvorenom stvorena je jedinstvena baza bogate ponude ovog područja. Prikupljeni materijal će pomoći u razvoju smjernica za dalji razvoj turizma i zasigurno služiti kao pozitivan i uspješan primjer saradnje za ostale regije.

„Evropska unija, koja je podržala ovaj projekat, omogućila je i doprinijela tome da mi kao Udruženje žena „Most“ Jablanica dobijemo na korištenje turistički pult gdje ćemo promovirati sve turističke potencijale općine Jablanice, ali i okoline i gdje ćemo izlagati naše suvenire i naše proizvode“ ističe Merima Kukić iz Udruženja žena „Most“ iz Jablanice.

Unapređenjem međuopštinske saradnje u cilju osnaživanja ekonomskog razvoja područja i razvoja turizma jezerskih područja s novim ponudama za mlade, kampovanje, sport, kulturne događaje i gastronomiju nastoji se revitalizirati ovo područje i vratiti stari sjaj hercegovačkim jezerima. Održivim ulaganjem u turizam nastoji se omogućiti stvaranje novih radnih mjesta i jačanja ekonomije lokalnih zajednica.

„Podrška Evropske unije nam je pomogla da unaprijedimo naše poslovanje. Najveći i najznačajniji rezultati projekta su mapiranje i sama povezanost ljudi koji se bave turizmom na ove tri lokacije, odnosno na ova tri jezera. Projekat je pomogao našem auto-kampu „Miris ljeta“ da dođemo do novih gostiju, odnosno, da se poveća broj turista, kako iz inostranstva, tako i iz Bosne i Hercegovine“, kaže Derviš Gabela iz auto-kampa „Miris ljeta“ u Jablanici.

Turistički djelatnici, privrednici i organizacije su aktivno sudjelovali u provedbi projekta što je rezultiralo prenosom znanja i iskustva, umrežavanjem i zajedničkom promocijom turističke ponude. Na jezerima su postavljeni info punktovi, čija je osnovna svrha pružanje informacija i promocija područja uz bogat promotivni materijal te pružanje podrške raznim aktivnostima na otvorenom. Uspješnijim predstavljanjem prirodne i kulturne baština područja nastoji se unaprijediti zaštita i potaknuti dalje ulaganje u turizam.

‘Razvoj turizma na tri jezera’, podržan kroz projekat Evropske unije EUProLocal je još jedan primjer uspješne saradnje u cilju jačanja i promovisanja turističkih kapaciteta Bosne i Hercegovine.  Održivim ulaganjem u turizam i osnaživanjem lokalne ekonomije, Evropska unija nastoji omogućiti stvaranje novih radnih mjesta i jačati privredu Bosne i Hercegovine.

https://youtube.com/watch?v=IZ-Rdfog6WA%3Ffeature%3Doembed