Za program ruralnog razvoja BPK Goražde 60.000 KM, objavljen javni poziv

Ministarstvo za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde raspisalo je javni poziv za dodjelu sredstava po programu ruralnog razvoja za 2022. godinu.

Po riječima resornog ministra Harisa Salkovića, u te svrhe iz kantonalnog budžeta bit će izdvojeno 60.000 KM.

Cilj programa je pružanje podrške fizičkim osobama, jedinicama lokalne samouprave i neprofitnim organizacijama u oblasti ruralnog razvoja na području BPK, koji omogućavaju razvoj ruralnog područja u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede BPK, za period 2019-2023.godina

“Pravo učešća u okviru prvog posebnog cilja prve komponente programa podsticanje konkurentnosti ruralnog područja – investicije u poljoprivredna gazdinstva, imaju fizičke osobe s područja kantona za nabavku poljoprivredne opreme, dok u okviru prvog posebnog cilja, druge komponente programa  podsticanje konkurentnosti ruralnog područja – ruralna infrastruktura, imaju jedinice lokalne samouprave s područja BPK”, pojasnio je Salković.

Napomenuo je da je između ostalog cilj podsticati aktivnosti koje se odnose na sanaciju nekategorisanih puteva.

“To su putevi koji povezuju naseljena mjesta, dijelove naseljenih mjesta u ruralnim područjima, te pristupnih puteva do poljoprivrednih površina i gazdinstava, ne uključujući asfaltiranje. Također, u okviru ovog cilja bit će podržani i infrastrukturni projekti koji se odnose na  sufinansiranje izgradnje ili zamjene ulične rasvjete i elektro mreže u ruralnom području”, naglasio je ministar privrede BPK Goražde.

Minimalni i maksimalni iznos sredstava koji može biti zatražen za sufinansiranje projekata ruralne infrastrukture kreće se u rasponu od 1.000  KM do 5.000  KM, dok se iznos sredstava za sufinansiranje projekata koji se odnose na očuvanje autohtonih životinjskih vrsta kreće  u rasponu od 1.000 KM do 4.000 KM. Sredstava za sufinansiranje zahtjeva koji se odnose na investicije u poljoprivredna gazdinstva, kreću se u rasponu od 500 KM do 1.000 KM.

“Jedinice lokalne samouprave mogu dostaviti maksimalno dva prijedloga projekta, neprofitne organizacije samo jedan prijedlog projekta, a fizička lica mogu dostaviti samo jedan zahtjev”, navedeno je u pozivu. 

Javni poziv ostaje je otvoren do 27. maja 2022. godine.

Izvor: akta.ba

Related Posts

Filantropsko veče sa Mayom Sar & Nerminom Puškarom

Još uvijek možete osigurati svoje ulaznice na Filantropsko veče sa Mayom Sar & Nerminom Puškarom. Ovaj kulturni događaj pod nazivom “Darujem zajednici koju volim” organizujemo 27.5. u Hotelu Garden u Tuzli, kako bismo se povezali s vama u trajno partnerstvo za budućnost. Pridružite nam se i rezervirajte svoje ulaznice do 16.5. https://www.fondacijatz.org/page/41/22896 Slavimo prošlost Oblikujmo budućnost zajedno https://www.facebook.com/watch/?v=5420627894616300 […]

FOND VOLIM SVOJ GRAD

 Komisija za dodjelu grantova pri Fondu Volim svoj grad donijela je Odluku o podršci za 14 projekata. Aplikantima sa najinovativnijim idejama biće dodijeljena podrška u iznosu od preko 44 000 KM. Potpisivanje ugovora održaće se 18.5.2022. godine u Međunarodnoj galeriji portreta u 13:00 sati. Podrška se realizuje u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg provodimo[…]