GI ‘Jer nas se tiče’ performansom podsjetila na rješavanje problema deponije ‘Uborak’

Građanska inicijativa (GI) “Jer nas se tiče” u četvrtak je ispred Gradske vijećnice u Mostaru simboličnim performansom podsjetila na njihove zahtjeve za rješavanje problema deponije “Uborak”,a povod njihovog okupljanja je današnje izvješće o radu gradonačelnika za 2021. godinu na Gradskom vijeću .

Iz Građanske inicijative donijeli su vreće pune smeća s Uborka i ostavili ih ispred Gradske vijećnice.

– Problem Uborka je spomenut samo jedanput u dosadašnjem radu gradonačelnika i to vezano uz studiju okoliša oko Uborka. Došli smo ovdje reći kako se do sada nije ništa učinilo. Tim povodom smo donijeli vreće pune smeća s Uborka, koje će jedno vrijeme stajati ovdje ispred Vijećnice nakon čega ćemo ga skloniti. Naša poruka je da to smeće nama stoji ‘pred vratima’ 24 sata, 365 dana u godini i nitko ga ne sklanja – rekao je predstavnik inicijative Fuad Hujdur.

Istaknuli su kako se njihovi zahtjevi kontinuirano zanemaruju te su ponovno podsjetili kako zahtijevaju da se deponija Uborak sanira i zatvori, da se pronađe nova lokacija za deponiju te da se postojeća deponija izbriše iz prostornog plana Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije.

Hujdur je rekao kako oni kao inicijativa nisu zaduženi za traženje potencijalne nove lokacija za deponiju, već da taj problem moraju riješiti visokoobrazovani ljudi kako nalažu pravila i zakoni.

– Spominju se razni rokovi, ali ništa nismo dobili napismeno. Mi bi obustavili sve i povukli se, samo kad bi se ispunio makar jedan od naših zahtjeva, a dok se to ne ispuni, mi se povući nećemo – zaključio je Hujdur.

Iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče” pozvali su Gradsko vijeće Mostara i gradonačelnika Marija Kordića na suradnju i na prihvaćanje njihovih zahtjeva.

(FENA)

Izvor: abrasmedia.info

Related Posts

Filantropsko veče sa Mayom Sar & Nerminom Puškarom

Još uvijek možete osigurati svoje ulaznice na Filantropsko veče sa Mayom Sar & Nerminom Puškarom. Ovaj kulturni događaj pod nazivom “Darujem zajednici koju volim” organizujemo 27.5. u Hotelu Garden u Tuzli, kako bismo se povezali s vama u trajno partnerstvo za budućnost. Pridružite nam se i rezervirajte svoje ulaznice do 16.5. https://www.fondacijatz.org/page/41/22896 Slavimo prošlost Oblikujmo budućnost zajedno https://www.facebook.com/watch/?v=5420627894616300 […]

FOND VOLIM SVOJ GRAD

 Komisija za dodjelu grantova pri Fondu Volim svoj grad donijela je Odluku o podršci za 14 projekata. Aplikantima sa najinovativnijim idejama biće dodijeljena podrška u iznosu od preko 44 000 KM. Potpisivanje ugovora održaće se 18.5.2022. godine u Međunarodnoj galeriji portreta u 13:00 sati. Podrška se realizuje u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg provodimo[…]