Vatrena Duga, rijedak prirodni fenomen

Izvor: Pixelizam

Prije svega, sam naziv ‘Vatrena Duga’ je varljiv, s obzirom da ovaj fenomen nema veze ni sa vatrom a ni sa klasičnom dugom. Njegov pravi naziv je cirkumhorizontalni luk ili okrugli horizontalni luk, a Vatrena Duga je samo dosta popularnije ime fenomena – jer liči i na vatru i na dugu.

Cirkumhorizontalni luk je optički fenomen – halo formiran u pločastim ledenim kristalima u cirus oblacima (vrsta visokih oblaka, poznatih i kao perjasto-pramenasti oblaci). Ovaj blistavi i prekrasni prikaz boja na nebu ovisi o više faktora, a ponajviše o geografskom položaju. Na primjer, u SAD-u se može vidjeti nekoliko puta ljeti – i to svake godine na istom mjestu, ali u srednjoj i sjevernoj Evropi je vrlo rijedak.

Jarke boje cirkumhorizontalnog luka se javljaju uglavnom u ljetnim mjesecima, kada je Sunce visoko na nebu, i kada njegova svjetlost prolazi kroz pločaste kristale u oblacima. Uslovi potrebni da “Vatrena Duga” formira su poprilično precizni i zahtjevni: Sunce mora biti na visini od 58 ° ili više, moraju postojati cirrus oblaci s pločastim ledenim kristalima, a sunčeva svjetlost mora proći kroz kristale leda pod određenim uglom.

Pored zahtjevnih prirodnih okolnosti, i sam položaj posmatrača je jako bitan: Vatrena Duga se ne može vidjeti na mjestima sjeverno od 55 °S ili južno od 55 °J. Na primjer, mogućnost da se fenomen pojavi na nebu iznad Londona traje ukupno 140 sati godišnje, dok je u Los Angelesu šansa mnogo veća – 670 sati.

Leave A Comment

Related Posts

Udruženje „Ruku na srce“: U City Pub-u sinoć uz grupu Dernex obilježen Međunarodni dan volontera

Sinoć je u sarajevskom City Pub-u povodom Međunarodnog dana volontera održana humanitarna svirka grupe Dernex, a u sklopu akcije „Nijedno dijete bez paketića“. Humanitarnom svirkom, Udruženje „Ruku na srce“ slavilo je sve dosadašnje uspjehe koji ne bi bili mogući bez velikog zalaganja i rada volonterki i volontera Udruženja. Također, posjetioci su dolaskom na svirku podržati našu zimsku […]

Godišnji događaj Instituta za razvoj mladih KULT proslavio uspjehe ostvarene kroz 2022. godinu

Godišnji događaj Instituta za razvoj mladih KULT pod nazivom “Ready, Steady, CHANGE“, je simbolično organiziran 5.12.2022. na Međunarodni dan volontera, s ciljem da promovira uspješne priče kroz aktivnosti omladinskih lidera, omladinskih političkih lidera i službenika za mlade u protekloj godini. Događaj je okupio preko 100 mladih i predstavnika različitih institucija koje rade i brinu o mladima, kako[…]