Uspomene važnije od medalja

Svoje prve medalje osvojio je još kao desetogodišnjak, a do danas ih je sakupio više od 200. Jasmin Klebić iz Brčkog je reprezentativac Bosne i Hercegovine i član kluba “Zaveslaj”. Kanu vozi još od djetinstva, a ljubav i želja za ovim sportom ne prolazi ni sve ove godine. 

Piše: David Milosavić; Foto: Vanja Stokić

Nekoliko puta je proglašavan jednim od najboljih sportista Brčkog. Ipak, Jasmin kaže da se za same medalje ne vezuje, te da je neke poklonio prijateljima i rodbini. Naglašava da sjaj medalje nije važan koliko put do njenog osvajanja.

„Same medalje i nisu toliko važne koliko su važne uspomene, a uvijek će neke srebrne medalje biti važnije od zlatnih”, govori Jasmin za eTrafiku.

Iako se u našoj javnosti ne govori mnogo o veslačkim sportovima, to ne znači da BiH nema dobrih veslača. Primjer kvaliteta u ovoj kategoriji je svakako Jasmin Klebić, redovan takmičar na velikim veslačkim takmičenjima. Takmičio se na nekoliko svjetskih i evropskih prvenstava, a kao jedan od svojih najboljih rezultata Jasmin izdvaja svjetsko prvenstvo u Češkoj i osvojeno 16. mjesto. Mi smo ga zatekli u Švajcarskoj na pripremama za Evropske olimpijske igre.

Foto: Vanja Stokić

Ovakva dostignuća ne bi bilo moguće ostvariti bez truda i zalaganja. Veslačka sezona traje skoro cijelu godinu, pa forma mora konstantno da se održava. Prema Jasminovim riječima mnogo faktora je uključeno u same pripreme. Neki od njih su: teretana, masaže, ishrana i stil života sportiste. Pored toga važna je i rutina, ili kako je to naš sagovornik rekao „uveslavanje i sakupljanje kilometara“.

„Sezona veslanja počinje u oktobru, a završava u avgustu, što znači da je jedino septembar rezervisan za pauzu. Nakon odmora počinje uveslavanje, ili kako mi to kažemo – sakupljanje kilometara. Što više kilometara napravite, to vam kasnije treninzi lakše padaju“, pojašnjava nam on.

Jasmin trenira devet puta sedmično, dok se ljeti taj broj penje i do 12 puta. Kako govori, što duže traje period aktivnog treniranja, vrijeme treninga se smanjuje, a intenzitet povaćava.

„Treninzi za snagu, trčanje i teretana traju čitavu godinu, dok na proljeće i ljeto praksa treniranja postaje nešto drugačija, vesla se kratko ali jako“, kaže on.

Volje svakako ne manjka kod ovog mladog sportiste, a želja za pobjedom ga je uvijek vukla ka naprijed. Kako kaže, motivaciju pronalazi i u svom okruženju. Prijatelji i porodica ga u potpunosti podržavaju, što Jasminu daje snagu i da trenira, ali i pobjeđuje.

„Na Balkanu svaki sportista mora da prođe kroz trnje da bi poslije nešto stekao. Ne radi se tu o novcu, nekome to nije ni važno. Ja sam recimo kroz sport stekao mnogo prijatelja i veliku podršku mnogih sportskih radnika u svom gradu. Moje rezultate danas svi prepozaju, naročito u Brčkom“, govori nam Jasmin.

Foto: Vanja Stokić

Sportska karijera Jasmina Klebića traje 18 godina, a želja za vrhunskim rezultatima kod njega ne prolaze. Ipak, velikim ga čini i to što želi da pomaže mladim snagama. Često komunicira sa mlađim sportistima, a jedna od želja mu je da ostane u BiH kako bi nastavio da radi u veslačkim sportovima.

„Uvijek govorim mlađima da se nikada ne smiju zadovoljavati prosjekom, i da uvijek treba da guraju naprijed, ma šta odabrali da rade u životu. Te da je jedini način da se ostvari maksimum, ulaganje sve snage u jednu stvar i ne odustajati“, zaključio je Jasmin Klebić.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Izvor: etrafika.net