Uplati članarinu i podrži Mobilnu biblioteku „Molly“ da nastavi donositi svijet mašte i znanja djeci

Pokretanje mobilne biblioteke “Molly” i mobilnog kina je nastalo iz potrebe seoskih/područnih škola za školskim lektirama. Mobilna biblioteka “Molly” počela je sa radom u novembru 2010. godine, sa motivacijom koja se ogleda u činjenici da područne škole centralnog Podrinja i istočne Bosne nemaju ni minimalan broj knjiga za formiranje školske biblioteke, a udaljene su i do 25 km od najbližeg većeg grada i centralnih škola. Osim toga mali fondovi gradskih biblioteka ne mogu zadovoljiti ni osnovne potrebe ovih škola, zbog čega najviše ispaštaju djeca koja žive u ovim mjestima.

Mobilnom bibliotekom podstiče se obrazovanje kroz promoviranje/podsticanje čitanja knjiga, društvene igre i druge edukativne materijale i aktivnosti. Djeca koja su korisnici mobilne biblioteke dolaze iz siromašnih porodica koje se isključivo bave poljoprivredom. Mobilna biblioteka “Molly” je do sada je opsluživala 40-tak osnovnih škola i oko 5.000 djece u udaljenim selima Podrinja i istočne Bosni sa knjigama lektire koja se obrađuje po nastavnom planu i programu FBiH, RS-a i kombinovanom programu FBiH i RS-a. Mobilna biblioteka “Molly” je za ove škole do sada bila gotovo jedini izvor i nada da djeca čitaju obaveznu lektiru.

Od februara 2011. godine u sklopu mobilne biblioteke “Molly” funkcioniše i mobilno kino, pošto je postojala potreba na časovima „Medijske kulture“ za različitim sadržajima, npr. dokumentarnim, crno-bijelim, animiranim filmovima i sl. Trenutno u sklopu mobilnog kina “Molly” jednom mjesečno posjećuje škole da bi prikazala djeci edukativne, crtane, dokumentarne filmove i dr. Mobilna biblioteka posjeduje veliki broj obrazovnih DVD-a, dokumentarnih, dječijih i crtanih filmove, kao i 24 epizode serijala BHT-a “DOMAĆA LEKTIRA” koji pruža novi pristup izučavanju BiH književnosti i bosanskohercegovačke kulturne baštine.

U ovom trenutku mobilnu biblioteku koristi preko 1.300 djece u 30 područnih osnovnih škola, pored toga tu je oko 75 nastavnika/ca koji koriste/posuđuju stručnu građu s ciljem da se poboljšaju kvalitet nastave. Biblioteka ima dozvolu za rad od Ministarstva prosvjete RS-a i podršku Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a korištenje knjižne građe je potpuno besplatno i za učenike i nastavnike.

Mobila biblioteka “Molly” se trenutno suočava sa finansijskim poteškoćama da bi nastavila svoju misiju donošenja lijepih riječi i znanja. Za nastavak djelovanja mobilne biblioteke “Molly” nisu potrebna prevelika finansijska sredstva. Molly ima cilj da za sve svoje korisnike/ce znanje nastavi pružati potpuno besplatno, a da se to i ostvari možemo pomoći svi mi.

Mreža za izgradnju mira i Muslim Aid Vas pozivaju da podržite dalji rad mobilne biblioteke “Molly”, a to možete učiniti uplatom simbolične godišnje članarine u iznosu od 10 KM, čime ćete podržati “Molly” da nastavi sa svojom misijom donošenja znanja i osmijeha na lica djece. Ulaganjem u “Molly” svi/e zajedno ulažemo u našu djecu koja su naša budućnost i nada.

Novac se može uplatiti lično ili putem računa Muslim Aida Sarajevo:

ZA UPLATE IZ BIH:

 • Bosna Bank International DD
 • Broj računa: 141-306-53200019-21
 • Primalac: Muslim Aid Sarajevo, Koševo br. 10, 71000 Sarajevo
 • Svrha: Članarina za mobilnu biblioteku

ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA:

 • Account with institution:
 • BBIBBA22XXX
 • BOSNA BANK INTERNATIONAL DD SARAJEVO
 • SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA
 • Beneficiary customer:
 • MUSLIM AID PREDSTAVNIŠTVO SARAJEVO
 • KOŠEVO 10
 • SARAJEVO
 • BOSNA I HERCEGOVINA
 • IBAN/Account number BA391413065310096766
 • Svrha: Članarina za mobilnu biblioteku

LIST OF MAIN EUR CORRESPONDENTS OF BOSNA BANK INTERNATIONAL DD SARAJEVO

Currency
Bank
Country
SWIFT/BIC
   
Acc no
EURUNICREDIT BANK AUSTRIAAustriaBKAUATWW10020203955