Uplati članarinu i podrži Mobilnu biblioteku „Molly“ da nastavi donositi svijet mašte i znanja djeci

Pokretanje mobilne biblioteke “Molly” i mobilnog kina je nastalo iz potrebe seoskih/područnih škola za školskim lektirama. Mobilna biblioteka “Molly” počela je sa radom u novembru 2010. godine, sa motivacijom koja se ogleda u činjenici da područne škole centralnog Podrinja i istočne Bosne nemaju ni minimalan broj knjiga za formiranje školske biblioteke, a udaljene su i do 25 km od najbližeg većeg grada i centralnih škola. Osim toga mali fondovi gradskih biblioteka ne mogu zadovoljiti ni osnovne potrebe ovih škola, zbog čega najviše ispaštaju djeca koja žive u ovim mjestima.

Mobilnom bibliotekom podstiče se obrazovanje kroz promoviranje/podsticanje čitanja knjiga, društvene igre i druge edukativne materijale i aktivnosti. Djeca koja su korisnici mobilne biblioteke dolaze iz siromašnih porodica koje se isključivo bave poljoprivredom. Mobilna biblioteka “Molly” je do sada je opsluživala 40-tak osnovnih škola i oko 5.000 djece u udaljenim selima Podrinja i istočne Bosni sa knjigama lektire koja se obrađuje po nastavnom planu i programu FBiH, RS-a i kombinovanom programu FBiH i RS-a. Mobilna biblioteka “Molly” je za ove škole do sada bila gotovo jedini izvor i nada da djeca čitaju obaveznu lektiru.

Od februara 2011. godine u sklopu mobilne biblioteke “Molly” funkcioniše i mobilno kino, pošto je postojala potreba na časovima „Medijske kulture“ za različitim sadržajima, npr. dokumentarnim, crno-bijelim, animiranim filmovima i sl. Trenutno u sklopu mobilnog kina “Molly” jednom mjesečno posjećuje škole da bi prikazala djeci edukativne, crtane, dokumentarne filmove i dr. Mobilna biblioteka posjeduje veliki broj obrazovnih DVD-a, dokumentarnih, dječijih i crtanih filmove, kao i 24 epizode serijala BHT-a “DOMAĆA LEKTIRA” koji pruža novi pristup izučavanju BiH književnosti i bosanskohercegovačke kulturne baštine.

U ovom trenutku mobilnu biblioteku koristi preko 1.300 djece u 30 područnih osnovnih škola, pored toga tu je oko 75 nastavnika/ca koji koriste/posuđuju stručnu građu s ciljem da se poboljšaju kvalitet nastave. Biblioteka ima dozvolu za rad od Ministarstva prosvjete RS-a i podršku Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a korištenje knjižne građe je potpuno besplatno i za učenike i nastavnike.

Mobila biblioteka “Molly” se trenutno suočava sa finansijskim poteškoćama da bi nastavila svoju misiju donošenja lijepih riječi i znanja. Za nastavak djelovanja mobilne biblioteke “Molly” nisu potrebna prevelika finansijska sredstva. Molly ima cilj da za sve svoje korisnike/ce znanje nastavi pružati potpuno besplatno, a da se to i ostvari možemo pomoći svi mi.

Mreža za izgradnju mira i Muslim Aid Vas pozivaju da podržite dalji rad mobilne biblioteke “Molly”, a to možete učiniti uplatom simbolične godišnje članarine u iznosu od 10 KM, čime ćete podržati “Molly” da nastavi sa svojom misijom donošenja znanja i osmijeha na lica djece. Ulaganjem u “Molly” svi/e zajedno ulažemo u našu djecu koja su naša budućnost i nada.

Novac se može uplatiti lično ili putem računa Muslim Aida Sarajevo:

ZA UPLATE IZ BIH:

 • Bosna Bank International DD
 • Broj računa: 141-306-53200019-21
 • Primalac: Muslim Aid Sarajevo, Koševo br. 10, 71000 Sarajevo
 • Svrha: Članarina za mobilnu biblioteku

ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA:

 • Account with institution:
 • BBIBBA22XXX
 • BOSNA BANK INTERNATIONAL DD SARAJEVO
 • SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA
 • Beneficiary customer:
 • MUSLIM AID PREDSTAVNIŠTVO SARAJEVO
 • KOŠEVO 10
 • SARAJEVO
 • BOSNA I HERCEGOVINA
 • IBAN/Account number BA391413065310096766
 • Svrha: Članarina za mobilnu biblioteku

LIST OF MAIN EUR CORRESPONDENTS OF BOSNA BANK INTERNATIONAL DD SARAJEVO

Currency
Bank
Country
SWIFT/BIC
   
Acc no
EURUNICREDIT BANK AUSTRIAAustriaBKAUATWW10020203955
    
    

Related Posts

Poziv za podnošenje prijedloga projekata: „Jačanje uloge lokalnih zajednica / Mjesne zajednice (MZ) u Bosni i Hercegovini 2. faza“

Obavještavamo vas da je projekat „Jačanje uloge lokalnih zajednica / Mjesne zajednice (MZ) u Bosni i Hercegovini 2. faza“ objavio poziv za podnošenje prijedloga projekata. Ovaj poziv za podnošenje prijedloga projekata (CFP) posebno je povezan i treba biti podnesen pod UNDP-ovim BIH10 / 00097541 – „Jačanje uloga lokalnih zajednica / Mjesne zajednice (MZ) u Bosni i Hercegovini […]

Staklena šetnica na Fortici nova turistička atrakcija Mostara (VIDEO)

Šetnica sa staklenim podom na Fortici nova je turistička atrakcija Mostara, čije se službeno otvaranje očekuje na proljeće ove godine Visoka oko 15 metara nad obroncima Fortice, prostora za šetnju dugog oko 35 metara, obogatit će turističku ponudu grada na Neretvi te pružiti sasvim nove doživljaje posjetiteljima. Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara inicijator je projekta staklene šetnice, koji je uslijedio[…]