Ovo je bh “Malac genijalac”

Izvor: Prijedor24

Dado Džidić, 11-godišnji genijalac iz Zenice, oduševio je javnost svojim sposobnostima i umijećem nakon što je u svom domu napravio “pametnu kuću”, u kojoj glasom kontrolira uređaje.

Iako stručnjaci upozoravaju da djeca ne bi trebala pretjerano koristiti internet i pametne uređaje, Džidić je najbolji primjer kako se internet i moderno doba u kojem živimo, itekako mogu korisno i kvalitetno koristiti.

Ovaj dječak napravio je i aplikaciju za mobilne telefone putem koje glasovnim naredbama iz bilo kojeg dijela svijeta upravlja uređajima u kući.

Kontroliranje svjetla, kućanskih uređaja, ventilacije, vanjske rasvjete… samo su neke od mogućih radnji koje mladi Zeničanin može učiniti putem aplikacije, što je fasciniralo sve one koji su imali priliku svjedočiti ovom genijalnom poduhvatu.

Džidić posjeduje certifikate za robotiku i programiranje, a bavi se i sportom. Dok je dječaka poput njega, ne treba sumnjati u svijetlu budućnost BiH.

Dado Džidić rođen je 21. avgusta 2008. godine u Zenici, a trenutno pohađa šesti razred Osnovne škole “Alija Nametak”.

Related Posts

Proslavljen Međunarodni dan volontera

Odlična atmosfera i energija uz bezvremenske hitove i autorske pjesme karizmatičnog Amela Ćurića sinoć u St. James Irish Pubu povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera. Svirku i druženje je u znak zahvalnosti svojim volonterkama i volonterima organizovala Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona. Svim volonterkama i volonterima tim Fondacije tuzlanske […]

[OMLADINSKA BANKA] Prijavi se za članstvo u Odboru Omladinske banke i unaprijedi svoju zajednicu!

U okviru programa Omladinske banke objavljen je poziv za nove članove i članice Odbora. Prije nego što počneš sa popunjavam prijave, moraš se ulogovati. Ukoliko još uvijek nisi, registruj se u loncu i zatim klikni na PRIJAVI SE OVDJE.  Na poziv se mogu prijaviti mladi od 17 do 30 godina, koji imaju želju i volju da posvete svoje vrijeme aktivnostima[…]