Ovo je bh “Malac genijalac”

Izvor: Prijedor24

Dado Džidić, 11-godišnji genijalac iz Zenice, oduševio je javnost svojim sposobnostima i umijećem nakon što je u svom domu napravio “pametnu kuću”, u kojoj glasom kontrolira uređaje.

Iako stručnjaci upozoravaju da djeca ne bi trebala pretjerano koristiti internet i pametne uređaje, Džidić je najbolji primjer kako se internet i moderno doba u kojem živimo, itekako mogu korisno i kvalitetno koristiti.

Ovaj dječak napravio je i aplikaciju za mobilne telefone putem koje glasovnim naredbama iz bilo kojeg dijela svijeta upravlja uređajima u kući.

Kontroliranje svjetla, kućanskih uređaja, ventilacije, vanjske rasvjete… samo su neke od mogućih radnji koje mladi Zeničanin može učiniti putem aplikacije, što je fasciniralo sve one koji su imali priliku svjedočiti ovom genijalnom poduhvatu.

Džidić posjeduje certifikate za robotiku i programiranje, a bavi se i sportom. Dok je dječaka poput njega, ne treba sumnjati u svijetlu budućnost BiH.

Dado Džidić rođen je 21. avgusta 2008. godine u Zenici, a trenutno pohađa šesti razred Osnovne škole “Alija Nametak”.

Related Posts

Dodjela sredstava za građanske inicijative: 50.000 KM za 21 projekat u TK

Građani rade na rješenju problema u svojim zajednicama Komisija razmatrala veliki broj aplikacija – podrška će biti pružena najinovativnijim idejama                 Fondacija tuzlanske zajednice sutra će između 09:00-14:00 sati u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ potpisati ugovore sa predstavnicima organizacija civilnog društva za realizaciju lokalnih inicijativa. Za realizaciju 21 građanske inicijative obezbijeđeno je 50.000 KM iz Fonda Volim svoj […]

Šta sve mogu, šta sve znam? – otkrij svoje potencijale kroz ciklus radionica!

Ukoliko imaš između 16 i 20 godina, radoznao/la si i voliš saznavati i učiti nove stvari prijavi se na ciklus radionica “Šta sve mogu, šta sve znam?”, savladaj nove vještine, otkrij svoje potencijale i talente. RADIONICA 1: AKO JE TREMA, NIJE LAV – POBIJEDI STRAH I PREZENTIRAJ ponedjeljak, 25. januar 2021. (13.00-16.30) Glasofobija ili strah od javnog govora visoko[…]