Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao na Webometrics rang listi

Ovo je najbolja pozicija koju je Univerzitet ostvario na Webometricsovoj rang-listi za od kada je prvi put uvršten.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, prema najnovijim podacima svjetske Webometrics rang-liste univerziteta, ostvario je novi napredak. U odnosu na izvještaj iz januara 2023. godine Univerzitet je napredovao za 190 mjesta i sada se nalazi na 3.005. mjestu, odnosno u prvih 10 odsto univerziteta u svijetu.

Među evropskim univerzitetima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu se nalazi na 980. mjestu.

Ovo je najbolja pozicija koju je Univerzitet ostvario na Webometricsovoj rang-listi za od kada je prvi put uvršten, posebno kada se uzme u obzir rangiranje obuhvata više od 31 000 univerziteta iz više od 200 zemalja svijeta.

Webometrics je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju dva puta godišnje ažurira Cybermetrics laboratorija koja radi pri državnom Španskom nacionalnom istraživačkom savjetu. Rangiranje je prvi put sprovedeno 2004. godine i od tada se sprovodi dva puta godišnje.

Prilikom rangiranja se u obzir uzimaju tri indikatora: vidljivost univerziteta (50% ranga, odnosi se na broj eksternih linkova univerziteta), otvorenost (10% ranga; odnosi se na citiranost istraživača) i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu (40% ranga, odnosi se na citiranost naučno-istraživačkih radova), piše RTRS.

Prvi na listi u svijetu su Univerzitet Harward, Univerzitet Stanford i Massachusetts institut za tehnologiju, dok u Evropi, listu predvode Univerzitet Oxford, Cambridge i UCL Univerzitetski koledž u Londonu.

Izvor: studomat.ba