Uljepšaj zajednički prostor oko svoje zgrade i osvoji nagradu

Proljeće je i sve se oko nas užurbano pokreće. Proljetni radovi su već uveliko u toku na selu, ali to što živiš u gradu ne znači da se i ti ne možeš pokrenuti. Kako? Uredi prostor oko svoje zgrade i na taj način učestvuj u Eko izazovu!

Većina stambenih objekata u našim gradovima ima barem malu površinu koja je zajednička svim stanarima, a koja je nerijetko zapuštena, ružna i usputno je odlagalište otpada. Zbog toga ti donosimo nekoliko ideja kako možeš uljepšati prostor oko zgrade i osvojiti vrijedne nagrade.

  1. Okupi ostale stanare.

Ovaj prostor pripada vama svima i svi ćete zajedno uživati u njegovoj ljepoti, a zajedničkim snagama možete ostvariti i bolje rezultate.

  1. Očisti otpad.

Iako otpad možda nije bacio niko od stanara kojima ovaj prostor pripada, ipak možete organizovati svoju mini akciju čišćenja. Na taj način osim ljepšeg, imat ćete i sigurnije okruženje za sebe, svoju djecu i kućne ljubimce.

  1. Posadi cvijeće ili drvo.

Ako u vašem prostoru oko zgrade ima zelene površine možete je učiniti još ljepšom tako što ćete na njoj posaditi cvijeće, nisko rastinje ili u slučaju kada ne zaklanja pogled, čak i sadnicu velikog stabla. Zelenih površina je u gradovima sve manje, a ovako ih možete imati baš ispod svog prozora.

  1. Postavi klupe.

Ponekad nam je dovoljno da nakon stresnog dana provedemo pola sata sjedeći vani, na svježem vazduhu. Ne moraš tražiti prvi najbliži park, postavi klupe ispred svoje zgrade. Moći ćeš sjediti na njoj dok ti se djeca igraju u blizini, a tvoje starije komšije imat će mjesto za odmor.

  1. Od recikliranog materijala kreiraj zanimljiv sadržaj. 

Od starih guma ili plastičnih boca možeš napraviti zanimljive stvari koje će osim estetski odraslima, biti interesantne i za igranje tvojoj i djeci iz komšiluka.

Zgrada je jedna velika zajednička kuća i ove aktivnosti mogu zbližiti tebe i tvoje komšije, a najbolje od svega je i to što možete podijeliti nagradu ako je baš vi osvojite!

Ukoliko se odlučite da pokrenete uređenje oko svoje zgrade na Eko izazov „Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ takmičenje se može prijaviti kao:

– Pojedinac ili Neformalna grupa građana, a u navedenoj kategoriji možete osvojiti jednu od tri glavne nagrade i to:

  1. Mjesto 1000 USD
  2. Mjesto 500 USD
  3. Mjesto 300 USD

Ili jednu od 5 specijalnih nagrada u iznosu od 500 USD.

Fotografije svog odabranog prostora u trenutnom stanju šaljite nam na mail izazov387@gmail.com najkasnije do 05. juna tekuće godine.

Finalni izvještaj sa fotografijama i video zapisima trebate dostaviti do 30. septembra 2021. godine.

Sve prijave će biti pregledane od strane nezavisnih članova žirija, u periodu od 1. do 15. oktobra 2021. godine, koji će dati svoje ocjene.

Detaljne propozicije takmičenja pročitajte na: https://ugruke.com/eko-izazov/

Učinimo zajedno svoje gradove i cijelu zemlju još ljepšima!

Related Posts

TC Kakanj sufinansira opremanje multimedijalnog centra u JU KSC Kakanj

Članovi Uprave Tvornice cementa Kakanj (TCK), Zehra Obralija i Izudin Neimarlija, danas su zvanično uručili donaciju u iznosu od 8.000 KM Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj (JU KSC Kakanj). Donacija je namijenjena za sufinasiranje opremanja multimedijalnog studija za proizvodnju video i audio materijala. Na ovaj način, TCK daje značajan doprinos digitalizaciji, unapređenju i modernizaciji uslova rada u ovom kakanjskom pogonu kulture. […]

Edukativne radionice za djecu u vrtiću Pinokio

U okviru projekta „Ranim odgojem i obrazovanjem prema održivom razvoju“, koji se realizira u okviru projekta NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy (Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju) koji je finansiran sredstvima Evropske unije, koji provodi Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini u vrtiću Pinokio u Bihaću održana je edukativna radionica za djecu[…]