Udruženje pedagoga sporta Goražde organizuje novi ciklus Škole skijanja

Udruženje pedagoga sporta (UPS) Goražde i ove zime organizuje Školu skijanja za djecu školskog uzrasta, kao i kurs za napredne skijaše.

Koordinator Škole skijanja Sanin Herenda naglašava da je riječ o izuzetno uspješnom projektu koji je pokrenut 2012. godine.

– Prvu Školu skijanja organizovali smo na skijalištu Bijele vode, ali smo se zbog nedostatka snijega preselili na druge planine u našem okruženju, odnosno olimpijske planine Igman i Bjelašnicu, dok smo jednu sezonu radili i na Jahorini. S obzirom da je u pitanju grupni rad, mi primamo djecu školskog uzrasta s tim da se i manja djeca mogu baviti skijanjem ako radimo jedan na jedan – – kazao je Herenda.  

Naglasio je da sa djecom godinama rade iskusni profesori sporta, da su mnoge generacije dječaka i djevojčica uspješno savladale ovu vještinu te da se mnogi od njih rado vraćaju.

– Mi smo zaduženi da obezbijedimo opremu, prijevoz, ski karte, unaprijed sklapamo ugovore sa preduzećem ZOI, a naši profesori sporta su maksimalno posvećeni jer to je malo specifična edukacija s obzirom da smo na planini izloženi raznim vremenskim faktorima, ali do sada nismo imali nikakvih problema i mnoge generacije su sa nama proskijale. Mogu slobodno reći ko se jednom zaljubi u taj sport i savlada osnovne vještine, vraća se i s nama ide ponovo na skijalište – kazao je on.

Napominje da je interesovanje svake godine veliko te očekuju da će tako biti i ovoga puta. Pojašnjava da Škola skijanja traje tri dana, a djeca na dnevnoj bazi na planini provedu po pet–šest časova

-Kroz dosadašnje škole skijanja prošlo je u prosjeku od 50 do 60 polaznika što je veliki broj i nadamo se da će doći vrijeme da i u BPK Goražde imamo adekvatne terene i za školu skijanja, ali i plivanja kako bismo svakodnevno mogli raditi sa djecom. Bilo bi odlično da to postane dio obaveznog nastavnog programa kako bi se sva djeca okušala – kazao je Herenda.

Upis u ovogodišnju Školu skijanja na Igmanu i Bjelašnici obavit će se 10. i 11. januara kada će polaznici imati priliku i da se upoznaju sa skijaškom opremom, a prva grupa polaznika na planinu ide 16., 17. i 18. dok će rad s drugom grupom početi 23. januara.

Izvor: federalna.ba