Plutajuća deponija na Drini ugrožava zdravlje: Mrtve životinje, medicinski otpad, autodijelovi…

Posjetioce inače slikovitog historijskog grada Višegrada na istoku Bosne i Hercegovine prvo dočeka ogromna plutajuća deponija u tirkiznim vodama kanjona rijeke Drine.

Tone plutajućeg smeća, uglavnom plastičnih boca, predstavljaju prijetnju lokalnoj ekonomiji koja se oslanja na turizam, a postoji i bojazan od utjecaja na zdravlje ljudi kada ono na kraju i izgori, piše Reuters, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rijeka Drina vijuga kroz Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, gdje je lokalna hidroelektrana prije oko 20 godina postavila improviziranu barijeru od starih naftnih buradi unutar kanjona, kako bi zaštitila branu od otpada kojeg rijeka nanosi.

“Oko 5.000 kubnih metara je raznog vrsta otpada”, kaže Dejan Furtula iz Eko centra Višegrad, pokazujući na barijeru za smeće. “Dolazi [otpad] sa svih strana i ova scena se, nažalost, svake godine ponavlja.”

Furtula ističe, smeće, koje uključuje i neke kućanske aparate, rijeka nosi iz uzvodnih Drininih pritoka.

Nakon porasta nivoa vode poslije obilnih kiša ili snijega, smeće se “sakuplja” s obližnjih deponija i ide pravo u rijeku.

“U rijeci Drini možete naći bukvalno sve što vam padne na pamet… mrtve životinje, medicinski otpad, autodijelove”, rekao je Furtula.

“Mi smo kao neka regionalna deponija jer ovo smeće nisu proizvodili Višegrađani, već oni koji žive u gradovima uzvodno”, dodaje.

On ističe da toksični otpad ugrožava ionako osjetljiv ekološki sistem rijeke, a kada smeće izgori – nekvalitetan zrak udišu Višegrađani i posjetioci grada.

“Ovo je velika katastrofa i sramota za sve nas, pokazujemo svijetu lošu sliku”, upozorava Furtula i kaže da ekolozi sumnjaju da je rijeka zagađena i teškim metalima te da će ove godine biti urađena detaljna analiza vode.

Vlasnici i zaposleni u hotelima i restoranima u Višegradu, poznatom po Mostu Mehmed-paše Sokolovića iz osmanskog perioda, zaštićenom od strane UNESCO-a, a koji je proslavio bosanskohercegovački nobelovac Ivo Andrić, ocjenjuju da deponija šteti ovdašnjem turizmu.

“Turisti prvo uoče đubre u Drini i iznose negativne komentare – to utječe i na turizam i na ljude koji ovdje žive”, kaže glavna recepcionerka hotela Andrićev konak, Dijana Rajić.

Reuters od Hidroelektrane Višegrad nije odmah dobio komentar budući da je period praznika.

Izvor: jajce-online.com