Udruženja i mještani traže proglašenje Jahorine zaštićenim parkom prirode

Predstavnici Udruženja Resursni Aarhus centar u BiH i zabrinuti mještani Jahorine, simbolično, povodom 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara okupili su se danas u Olimpijskom muzeju kako bi skrenuli pažnju javnosti i državnih institucija na nepravdu koja se svaki dan čini planini Jahorini, te ona po njihovom mišljenju “iz dana u dan gubi svoj sjaj u magli nebodera i kranova”.

Organizatori okupljanja u obraćanju medijima podsjetili su da je Nacrt “Regulacionog plana Sportsko-rekreativnog područja Jahorina na teritoriji opštine Trnovo” bio stavljen na ponovljeni uvid u periodu od 12. do 22. marta ove godine zato što je taj dokument, koji je bio na uvidu prošlog ljeta, osporen na dvije javne rasprave i to 5. oktobra i 21. decembra 2023. godine.

Predstavnica lokalne planinske zajednice na Jahorini Jasmina Matić u obraćanju medijima kazala je da se mještani oštro protive predloženim građevinskim radovima na 15 hektara olimpijske ljepotice Jahorine.

“Ovaj plan, vođen interesima velikih investitora, flagrantno zanemaruje zakon, pravilnike koji regulišu oblast građevinarstva pa čak i principe sadržane u našem Ustavu. Evidentan je nedostatak vizije lokane samouprave za razvoj naše olimpijske planine. Mi smo ujedinjeni u našoj odluci da zaštitimo našu palninu, ne samo za sebe već i za buduće generacije. Pozivamo sve uključene da preispitaju svoje postupke. Tražimo od Ministarstva prostornog uređenja građevinarstva i ekologije RS da jahorinski planinski masiv proglasi parkom prirode i očuva njegovu ljepotu i ekološki značaj za generacije koje dolaze”, kazala je Matić.

Sekretar Udruženja hotelijera Jahorina Dragan Sokolović kazao je da je ova planina “kao dar priprode, trenutno postala plijen koji se krčmi od strane pojedinaca, interesnih grupa, bez vizije i bez bilo kakvog strateškog dokumenta, sa čestim izmjenama regulacionih planova koji zadovoljavaju interese investitora, a na interese razvoja destinacije”.

“Betoniranje planine, apartmanizacija, nepotrebno gomilanje ponude, smještaj bez neophodnih sadržaja na planiini  dovodi samo do nezadovoljstva gostiju, narušavanja priprodnog ambijenta i gušenja infrastrukture. Narušavanje prirode i prirodnog ambijenta sigurno neće doprinijeti razvoju turizma, već do urušavanja postojećih vrijednosti,  smanjenog intersovanja gostiju za dolazak. Udruženje hotelijera podržava sve aktivosti koje su usmjerene na zaštitu planine i pokretanje ponovne inicijative za proglašenjem Jahorine parkom prirode“, kazao je Sokolović.      

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH pružilo je snažnu podršku mještanima u njihovoj inicijativi, te  očekuje  podršku i šire zajednice u zajedničkom cilju zaštite planine, koja je simbol dobrih vremena. 

Mještani Jahorine najavili su da će danas predati zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS za proglašenje Jahorine zaštićenim parkom prirode.   

Izvor: akta.ba