Učesnici UMiD obuka spremni su za nove liderske poduhvate!

Institut za razvoj mladih KULT je održao ceremoniju dodjele certifikata i potvrda učesnicima Uči, Misli i Djeluj 18 obuke (UMiD 18) i učesnicima Uči, Misli i Djeluj obuke za nastavno i stručno osoblje srednjih škola (UMiDt). Osim dodjele certifikata, događaj je posebno naglasio važnost neformalnog obrazovanja za bosanskohercegovačko društvo.

„Ulažući u neformalno obrazovanje, od osnivanja pa do danas, Institut za razvoj mladih KULT posvećuje posebnu pažnju razvoju liderstva kod mladih ljudi. Razvoja društva nema bez mladih ali kvalitetnih mladih nema bez kvalitetnog obrazovnog kadra i podrške svih aktera koji imaju utjecaj na mladog čovjeka. Biti omladinski lider je posebna čast i prilika, ali i odgovornost. Zajedno, uvjerena sam ne samo da  možemo biti podrška jedni drugima, već možemo mijenjati svijet oko nas na bolje. Danas kada živimo ubrzanim tempom, dozvolite da vas podsjetimo da je odgovornost lidera i da brine o sebi, da vodi računa o tome kako se osjeća na svom liderskom putu. Ne zaboravite da jedino tako možete biti dobar lider u zajednici, učionici i društvu“, istakla je Katarina Vučković iz Odjela za rad s mladima u Institutu za razvoj mladih KULT.

Mladi koji prolaze obuke neformalnog obrazovanja su spremniji za tržište rada, aktivniji u zajednici i često potiču druge na aktivnosti i zajedničko traženje rješenja.

“Sebe vidim kao lidericu, ovdje, u Bosni i Hercegovini. Kroz ovu obuku ja sam stekla znanja i vještine koje će mi koristiti u budućnosti. Ponosna sam jer sam danas ovdje i dijelim svoje iskustvo, a posebno sam ponosna na aktivnosti koje smo moja prijateljica Vildana koja je također učesnica UMiD obuke i ja organizirale u Centru za mlade u Zenici. Svojom lokalnom građanskim inicijativom dokazale smo da je Zenica, osim što je industrijski grad, aktivistički grad, grad mladih. Mi nastavljamo sa radom u Centru za mlade Zenica, jer vrijedni smo onoliko koliko možemo da pružimo drugima“, ponosno je navela Indira Agić, učesnica UMiD 18 obuke iz Zenice.

Obukom za nastavno i stručno osoblje Institut želi potaknuti učionicu u kojoj će se promišljati, ne samo o temama koje nude školski predmeti i obaveze nego i razviti vještine i znanja svakog profesionalca u srednjim školama da prepozna aktivne mlade i one spremne za razvoj u njihovim namjerama za dalje učenje i podršku društvu u kojem žive.

„Zahvaljujući ovoj obuci, mi – nastavno i stručno osoblje srednjih škola, stvorili smo nove prilike za naše učenike tako što smo sebi pružili priliku da rastemo. Sve aktivnosti kroz obuku podsjetile su nas da su nastavnici važni. Moderno je doba, na internetu i televiziji je dostupno sve, mladi sve mogu pronaći i pročitati ali smatram da smo mi mladima potrebni da ih vodimo ka onome što će pročitati. Jer, naša uloga jeste da oživimo knjigu, to je naš posao“, rekla je Medina Sokolović-Alajmović, učesnica UMiD obuke za nastavno i stručno osoblje srednjih škola iz Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu.

Na ovom događaju dodijeljeno je oko 50 potvrda i certifikata, a proslavljene su sve aktivnosti koje su mladi i osoblje srednjih škola provodili u 2023. godini i koje će nastaviti provoditi do kraja ove školske godine. U toku događaja prisutni su imali priliku čuti i zanimljive različite priče, razmijeniti iskustva, družiti se i motivirati.

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje svim učesnicima, uz poruku da nastave koračati ka ostvarenju svojih snova i ciljeva!

Izvor: mladi.org