U susret Lokalnim izborima 2024: Koliko mladi (ne) učestvuju u izbornim procesima?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 8. maja 2024. g. donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2024. koji nas očekuju u oktobru. Građani i građanke će na predstojećim izborima birati svoje predstavnike u općinskim i gradskim vijećima, skupštinama opština i gradova, načelnike i gradonačelnike, kao i skupštinu Brčko distrikta BiH. Jedna od aktuelnih tema koja prati svaki izborni proces svakako jeste i učešće mladih. Koliko mladi (ne) učestvuju u izborima?

Iako se često u javnosti govori kako su mladi pasivni članovi društva, nezainteresovani za politička dešavanja u zemlji i kako ne učestvuju u izbornim procesima statistički podaci ranijih izbora pokazuju drugačije. Ako kao primjer uzmemo samo posljednji izborni ciklus, Opće izbore 2022. godine, preko 47% mladih iz Bosne i Hercegovine je koristilo svoje pravo glasa. Od ukupno 18,4% mladih na izbornim listama, odnosno 7258 kandidata starosne dobi između 18 i 30 godina na izbornim listama, birači su izabrali tek 0,39% mladih, odnosno mladi su osvojili ukupno 28 mandata.

Ako posmatramo i posljednje Lokalne izbore 2020. godine, prema podacima Centralne izborne komisije, izlaznost mladih na izbore iznosila je 51.44% što znači da je glasalo više od polovine mladih koji su imali pravo glasa. Drugim riječima, svaka druga mlada osoba u BiH glasala je na Lokalnim izborima 2020. godine. Kada je riječ o pravu da budu birani, na izbornim listama našla su se imena 7398 osoba starosne dobi 18-30 godina, odnosno od svih ovjerenih kandidata i kandidatkinja kojima su građani i građanke mogli pokloniti svoje povjerenje 23.73% bile su mlade osobe. U pomenutom ciklusu mladi su osvojili ukupno 425 mandata od čega su 423 za predstavnička tijela (općinska i gradska vijeća, skupštine opština). Svoje povjerenje mladosti ukazali su i glasači u Gradu Banja Luka i Opštini Pelagićevo u kojima prethodne četiri godine funkciju gradonačelnika odnosno načelnika obnašaju dvojica mladih političara.

Iz zvaničnih statističkih podataka lako se dolazi do zaključka da mladi nisu bili, niti su sad samo nijemi posmatrači. Uprkos tome što se pitanja mladih često nalaze na marginama politika i što birači teže poklanjaju provjerenje mladim nadama, mladi iz godine u godinu pokazuju da jesu značajan dio izbornih procesa.

Kako bi pružili podršku mladima koji su za način djelovanja u društvu odabrali djelovanje kroz političke stranke te potakli aktivno zagovaranje pozitivnih politika prema mladima i dodatno motivisali mlade za demokratska dešavanja, Institut za razvoj mladih KULT već petu godinu organizuje i provodi Uči, Misli i Djeluj! obuku za omladinske političke lidere.

UMiD za omladinske političke lidere (UMiDp) je Institutov program za omladinske političke lidere koji dolaze iz različitih političkih stranaka i različitih lokalnih zajednica. Mladi političari kroz 15 dana obuke usvajaju znanja i vještine koje im pomažu da unaprijede svoje djelovanje, a posebno na polju prava za mlade. Tokom obuke imaju priliku da teoretski i praktično uče i grade politički imidž koji je drugačiji, inovativniji i vršnjački prihvatljiviji.

Ovu obuku prošle su već četiri generacije, preko 60 polaznika iz više od 35 lokalnih zajednica iz preko 15 različitih stranaka, registriranih u BiH. Javni poziv za petu generaciju otvoren je do subote, 1.6.2024. g. do 23.59 sati. Za više informacija i prijavu za obuku posjetite OVAJ link.

Izvor: mladi.org