Donedavno trošna kuća Milanovića postaje veličanstveno zdanje

Radovi na rekonstrukciji i obnovi kuće Milanovića su u završnoj fazi, te će nakon obnove ovaj objekat postati novo mjesto kulture, koje će se nalaziti u srcu najvećeg grada u Srpskoj.

Mjesto radova, koji su pri samom kraju, danas je, zajedno sa saradnicima, obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je potvrdio da je završeno gotovo 95 odsto posla na ovom objektu od velikog značaja za grad.

“Jedan trošan objekat, koji je propadao cijeli jedan vijek, pretvaramo u veličanstveno zdanje, koje će svojom arhitektonskom ljepotom, uz obnovljeno šetalište i dva nova parka, Park knjige i Park oslobođenja, ovom dijelu centra grada dati potpuno novu dimenziju”,  istakao je Stanivuković.

On je dodao da će Banjaluka obnovom kuće Milanovića dobiti i prvi kulturni centar nakon više od jednog vijeka, dodajući da se, uporedo sa obnovom objekta, aktivno radi i na razvoju koncepta nove ustanove kulture.

“Ovaj objekat površine oko 2.500 metara kvadratnih, biće na raspolaganju našim umjetnicima i kreativcima. Naime, biće ovo četiri etaže sa četiri različita sadržaja. Ovdje će mjesta biti za sve one koji se bave muzikom, likovnom umjetnošću, filmom, multimedijom i drugim kreativnim aktivnostima”,  rekao je Stanivuković.

Dodao je da će ovaj prostor upotpuniti i nadograditi kapacitete kojim trenutno raspolaže Banski dvor te istakao da će po završetku radova kuća Milanovića postati mjesto koje će biti ponos svih građana Banjaluke.

“Nakon obnove ovo će biti jedan fantastičan i velelepan objekat. Zajedno sa Vladom Republike Srpske ulažemo pet miliona KM kako bismo nakon više od jednog vijeka dobili prvu kulturnu ustanovu u našem gradu koja će biti na ponos svih građana Banjaluke”, zaključio je Stanivuković.

Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika, kazala je da se značaj obnove kuće Milanovića prvenstveno oglada u tome što je Banjaluka pokazala opredijeljenost za očuvanje objekata od kulturno-istorijskog značaja.

“Najvažnije je da dajemo sve od sebe da sačuvamo i obnovimo svaki objekat od kulturno-istorijskog značaja na području grada, ali i da radimo na tome da ti objekti zažive.  Grad Banjaluka je to pokazao ne samo kroz ovaj, već i kroz brojne druge projekte, ali i kroz činjenicu da je i ove i prošle godine za podršku kulturi izdvojeno 170.000 KM, što je više nego što je za istu namjenu izdvojeno u cijeloj Republici Srpskoj”,  kazala je ona.

Dodala je da je Kulturni centar Banski dvor, koji priređuje sjajan kulturni sadržaj, “postao tijesan” te da je gradu koji ima bogatu kulturnu scenu potreban dodatni prostor koji će dobiti upravo u prostorijama obnovljene kuće Milanovića.

Preuzeto sa: Nezavisne

Izvor: mladibl.com