Koncert “Mozartu u susret” oduševio sarajevsku publiku, pogledajte dio atmosfere

U Sarajevu je večeras upriličen koncert “Mozartu u susret” u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika je uživala u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta “Padre, germani, addio”, “Non piu andrai”, “Voi che sapete”, “Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar” i “Non siate ritrosi”.

“Ideju koncerta Mozartu u susret dobili smo upravo iz rada i spremanja nove premijere Mozartove opere ‘Figarov pir’. Dobili smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela. Naime, na koncertu ćemo, pored arija i dueta iz spomenute opere, izvoditi arije, duete i tercet iz drugih poznatih njegovih opera, među kojima su ‘Idomeneo’, ‘Don Giovanni’ i ‘Così fan tutte’ Također, redoslijed programa smo uskladili sa prvim izvođenjima tih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže s Mozartovim stvaranjem”, objasnili su ranije Hana, Amila, Erol i Bakir.

Inače, “Kultura na ulice” je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekt “Kultura na ulice” je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu približi kulturu i umjetnost građanima.

Izvor: klix.ba