U Širokom Brijegu održan sastanak „Zajedno za lokalni razvoj“

Dana, 02. ožujka 2021. godine je u Gradskoj vijećnici Grada Širokog Brijega s početkom u 13,00 sati održan sastanak u organizaciji CGS (Centra za građansku suradnju Livno) na kojemu su bili prisutni predstavnici javnog sektora Grada Širokog Brijega, predstavnici civilnih nevladinih udruga kao i predstavnici MZ s područja Grada Širokog Brijega. Tema sastanka je bila osmišljena kroz projekt nazvan „Zajedno za lokalni razvoj “ ispred USAID-a.

Sastanak je otvorila Zulka Buljak ispred CGS Livno koja je pozdravila nazočne te im se zahvalila na većem odzivu na taj sastanak. U svom izlaganju je navela kako postoje bezbrojne mogućnosti razvoja lokalnih zajednica za što postoje raspoloživa financijska sredstva od stranih investitora preko fondova EU ali koje treba jednom racionalnom i dobro osmišljenom kampanjom znati privući u BiH, odnosno lokalne zajednice ove dvije županije (HBŽ i ŽZH) za koje CGS Livno ima namjeru lobirati. Navela je kako treba postojati velika suradnja i sinergija lokalne zajednice počev od javnog sektora, malih i srednjih poduzeća, nevladinih civilnih udruga kao i MZ. U tom smislu potrebito je potpisati jedan memorandum o suradnji putem mreže za lokalni razvoj na čijem bi čelu trebala biti jedna lokalna udruga ili udruženje kao koordinator mreže koja će upravljati aktivnostima članica, koji memorandum je podijeljen prisutnim predstavnicima lokalnih vlasti, udrugama i predstavnicima MZ. Oni koji žele potpisati taj memorandum isti mogu ponijeti sa sobom proučiti ga i na e-mail CGS Livno dostaviti svoj pismeni odgovor prihvaćaju ga ili ne. Navela je također kako je CGS uputio javnom sektoru, gospodarskim subjektima te nevladinim civilnim udrugama u dvije županije (HBŽ i ŽZH), jedan upitnik kojim je od istih zatraženo dostavljanje podataka o aktivnostima tih sektora i udruga a na koji upitnik nije odgovorilo ni 50% upitanih. Razlozi koje su naveli oni koji nisu dostavili odgovore na upitnik leže u zaštiti osobnih podataka te u zakonu o slobodi pristupu informacijama u BiH na koji su se pozvali.

Ivona Mišković ispred CGS se navezala na gđu. Zulku Buljak te pojasnila neke tehničke aktivnosti vezane za projekt Zajedno za lokalni razvoj. Zatražila je veću aktivnost predstavnika lokalne zajednice, malih i srednjih gospodarstava kako bi se na području lokalne zajednice osmislio i omogućio bolji život žiteljima tih zajednica za što postoje bezbrojne mogućnosti.

Ivica Sivrić v.d.Direktor REDAHA/Regionalne razvojne agencije Hercegovine je nazočnima pojasnio značaj apliciranja prema projektima EU te svim drugim projektima koji stoje na raspoloženju lokalnoj zajednici,te je naveo niz uspješnih primjera kako se realiziraju ti projekti. Isto tako je naveo kako su velike mogućnosti privlačenja raspoloživih novčanih sredstava iz EU fondova po uzoru na RH, no još uvijek nedovoljno zbog inertnosti i sporosti lokalnih zajednica počev od javnog sektora ali i lokalnih gospodarstvenika.

Naveo je također koliko znači odlično poznavanje tehnike apliciranja prema tim projektima te kvalitetna obrada potrebite dokumentacije jer velika većina tih aplikacija u startu bude odbačena zbog nedostatka dokumentacije te nepoznavanja elementarnih pravila prigodom popunjavanja potrebitih obrazaca u tim projektima.

Na kraju sastanka neki od prisutnih su iznijeli svoja iskustva i mišljenja u slaboj provedbi projekata u lokalnim zajednicama.

Na kraju uz neobvezatno druženje u ugostiteljskom objektu nazočni su dogovorili nastavak suradnje u skorije vrijeme ka poboljšanju funkcioniranja svih sektora lokalne zajednice Grada Širokog Brijega.

Vlado Marušić / OTPOR.Media

otpor.media

Related Posts

Proslavljen Međunarodni dan volontera

Odlična atmosfera i energija uz bezvremenske hitove i autorske pjesme karizmatičnog Amela Ćurića sinoć u St. James Irish Pubu povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera. Svirku i druženje je u znak zahvalnosti svojim volonterkama i volonterima organizovala Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona. Svim volonterkama i volonterima tim Fondacije tuzlanske […]

[OMLADINSKA BANKA] Prijavi se za članstvo u Odboru Omladinske banke i unaprijedi svoju zajednicu!

U okviru programa Omladinske banke objavljen je poziv za nove članove i članice Odbora. Prije nego što počneš sa popunjavam prijave, moraš se ulogovati. Ukoliko još uvijek nisi, registruj se u loncu i zatim klikni na PRIJAVI SE OVDJE.  Na poziv se mogu prijaviti mladi od 17 do 30 godina, koji imaju želju i volju da posvete svoje vrijeme aktivnostima[…]