U Ljubuškom predstavljen projekt „Snaga lokalnog – zajedno za lokalni razvoj“

U doba kada su smanjeni prihodi općina i županija uslijed pandemije koronavirusa, jedna od prilika za razvoj mjesnih zajednica jeste povlačenje sredstava iz stranih fondova, istaknuto je danas na prezentaciji projekta  „Snaga lokalnog – zajedno za lokalni razvoj“ u Ljubuškom.

Projekt su predstavili Zulka Baljak, Ivona Mišković i Milan Budimir, a oni su naveli kako su dostupna velika sredstva, ali se slabo povlače jer u bh. općinama uglavnom nema dovoljno razvijenih kapaciteta.

Ovaj projekt se provodi u 10 općina u ZHŽ-u i Kantonu 10, a cilj mu je ojačati kapacitete kroz uvezivanje lokalnih sudionika.

„Mi smo u proteklom periodu proveli istraživanje s općinskim upravama, mjesnim zajednicama nevladinim udrugama i poduzećima. Podaci pokazuju da svi ti lokalni akteri nemaju pojedinačno dovoljno kapaciteta i resursa, ali kada bi se udružili, npr. jedna nevladina organizacija, mjesna zajednica i poduzeće, taj projekt bi sigurno prošao“, rekla je Ivona Mišković, projekt media manager.

Stoga se kroz ovaj projekt nastoje uvezati mjesne zajednice, zainteresirana poduzeća, te nevladine udruge kako bi se stvorila mreža preko koje će se lakše povlačiti sredstva iz fondova.

Primjerice, u Ljubuškom bi se trebala odabrati jedna nevladina udruga koja će biti nositelj projektnih aktivnosti, a koja će surađivati s mjesnom zajednicom, Gradskom Upravom, zainteresiranim poduzećima.

Ta udruga bi potom zahvaljujući umrežavanju lakše mogla povlačiti sredstva jer bi se kroz uvezivanje ojačali kapaciteti, a ta sredstva bi se mogla iskoristiti za rješavanje problema u lokalnim zajednicama, za zapošljavanje ljudi kroz pokretanje društvenih biznisa, te za razvoj lokalnih zajednica, istaknuto je danas.

Poslušajte razgovor s Ivonom Mišković

https://drive.google.com/file/d/1pWab3P1AVl9XLzoqzgXF7-BAZafhYxN3/preview

radioljubuski.ba

Related Posts

Proslavljen Međunarodni dan volontera

Odlična atmosfera i energija uz bezvremenske hitove i autorske pjesme karizmatičnog Amela Ćurića sinoć u St. James Irish Pubu povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera. Svirku i druženje je u znak zahvalnosti svojim volonterkama i volonterima organizovala Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona. Svim volonterkama i volonterima tim Fondacije tuzlanske […]

[OMLADINSKA BANKA] Prijavi se za članstvo u Odboru Omladinske banke i unaprijedi svoju zajednicu!

U okviru programa Omladinske banke objavljen je poziv za nove članove i članice Odbora. Prije nego što počneš sa popunjavam prijave, moraš se ulogovati. Ukoliko još uvijek nisi, registruj se u loncu i zatim klikni na PRIJAVI SE OVDJE.  Na poziv se mogu prijaviti mladi od 17 do 30 godina, koji imaju želju i volju da posvete svoje vrijeme aktivnostima[…]