“Totalna revolucija: Slovenačka alternativna rock scena 80-tih” u Ex Yu Rock Centru

Ex-Yu Rock Centar, mjesto gde se ljubitelji roka okupljaju i slave bezvremensku evergreen muziku, s ponosom najavljuje novu izložbu “Totalna revolucija – Slovenačka alternativna rock scena osamdesetih” koja će biti otvorena večeras s početkom u 20:00 sati.

Ova izložba ima za cilj da istakne sjajne i uticajne slovenačke muzičare i muzičarke koji su imali ključnu ulogu u razvoju Ex-Yu Rock scene.

Posjetioci će imati priliku da vide djeliće istorije kroz originalne predmete i artefakte bendova kao što su Buldožer, Pankrti, Lačni Franz, Laibach, Videosex i mnogi drugi.

Izložba je namijenjena ljubiteljima muzike, istorije, kulture i široj javnosti zainteresovanoj za bogato nasljeđe Ex-Yu roka. Projekat Ex-Yu Rock Centar ima za cilj da inspiriše novu generaciju, pružajući svježi pogled i za iskusne entuzijaste.

Otvaranje izložbe započet će svečanom ceremonijom obilježavanja Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Slovenije, a izložbu će otvoriti Njegova ekselencija, Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini, Damijan Sedar.

Dobru atmosferu garantuje sarajevski bend “Shizif”.

Ali to nije sve – postoji još razloga za dolazak u Ex-Yu Rock Centar.

Osim otvaranja sjajne ove sjajne izložbe, naredni dan, 14.06.2024. godine u 18:00 sati, svi posjetioci su pozvani i na prikazivanje LP filma “Pljuni istini u oči” o slovenačkom bendu Buldožder.

Nakon prikazivanja, poznati slovenački novinar, rok hroničar i muzički kritičar Igor Bašin, vodit će turu kroz izložbu uz zanimljive priče i pikanterije o jednoj nezaboravnoj i osebujnoj sceni.

Izvor: akta.ba