Radionica u Mostaru – Kako oživjeti kulturnu baštinu, potpomoći žive zanate i staviti ih u turističke svrhe?

Turistička zajednica Hercegovačko – neretvanske županije organizirala je radionicu za dionike HNŽ u okviru projekta ”COMMHERITOUR.

Turistička zajednica Hercegovačko – neretvanske županije organizirala je radionicu za sudionike HNŽ u okviru projekta ”COMMHERITOUR – Modeli temeljeni na zajednici za održivu valorizaciju zanata kulturne baštine u cilju poboljšanja gospodarske i turističke učinkovitosti udaljenih područja Dunavske regije”.

Svrha održavanja radionice je prikupljanje informacija za izradu Izvještaja o valorizaciji baštine HNŽ, u kojima će se napraviti pregled i evaluacija postojećih modela valorizacije nematerijalne kulturne baštine, pronaći mogući nedostaci u današnjoj praksi i okruženju žte specificirati potencijali koji bi se mogli razvijati u sljedećim fazama projekta COMMHERITOUR.

Govoreći o projektu, Krešimir Miličević, viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a, naveo je kako je COMMHERITOUR u stvari akronim od tri riječi koje prevedene na hrvatski jezik znače zajednica, baština i turizam.

”Sama riječ kaže da se u sklopu projekta radi o povezivanju naše kulturne-povijesne baštine i nematerijalne baštine naših zanata sa turizmom. Odnosno nastoji se kroz turizam staviti naše stare zanate u ekonomske svrhe. Mi imamo tu veliku tradiciju, a ovaj projekt će napraviti valorizaciju, koja će na kraju dati pozitivne strane odnosno dat će izvještaj koji će pokazati pozitivne i negativne strane te potencijale u turističkom pogledu naših starih zanata”, naveo je Miličević.

Vrijeme trajanja projekta je 30 mjeseci, od 1. siječnja 2024. godine pa do lipnja 2026.godine. Ukupna vrijednost projekta je preko dva milijuna eura, a od toga na Turističku zajednicu otpada 137 tisuća eura.

Pored Turističke zajednice uključeno je osam regija i dvanaest aktivnih partnera iz osam zemalja.

”Glavni partner je Općina Ježbevni iz Mađarske, a Turistička zajednica i rukotvorina DEO iz Konjica aktivni su partneri s naših područja. Kulturno-povijesna baština je sastavni dio naših vrijednosti i našega i društvenog i ekonomskog života, ovaj projekt nastoji oživjeti našu kulturnu baštinu, potpomoći žive zanate, unaprijediti ih i kao takve ih staviti u turističke svrhe”, istaknuo je Miličević uoči radionice održane 13. lipnja u Mostaru.

Izvor: bljesak.info