Mali recept za tvoje početne korake u karijeri

Početak karijere može biti izazovan i stresan period, posebno u periodu u kojem se i dalje  ponalazimo  – kako u ličnoj, tako i u profesionalnoj sferi. Također, vjerujem da smo kao ljudska bića ponekad podložni poređenju našeg puta sa putevima drugih, i iako nekad se možeš osjećati kao da ne znaš šta radiš ili gdje se vidiš u narednih pet godina – sjeti se da je većina nas prošla kroz sličan period, ali i da mnoga dešavanja idu prirodnim putem. Uz  lični pristup i proaktivno učenje, otkrivanje karijere ti može postati veoma uzbudljiva faza života.

Svakako je bitno da zapamtiš da je u potpunosti prirodno da se tvoji lična i profesionalna interesovanja mijenjaju – cjelokupni proces je veoma dinamičan.  Neki od bitnijih početnih koraka koji ti mogu pomoći da postaviš čvrste temelje za uspješnu karijeru su: kontinuirani razvoj vještina kroz volontiranje i prakse, održavanje profesionalnih društvenih mreža, kao i efektivno pisanje motivacijskih pisama.

Kao početni korak, preporučila bih ti da uradiš test (16 personalities), koji će ti pomoći da bolje upoznaš sebe  – a koji je vezan za otkrivanje tvog tipa ličnosti. Meni je mnogo pomogao da zapravo shvatim koje su profesije najpogodnije za moj tip ličnosti, ali zapamti da se rezultati ovog testa ponekad mijenjaju u skladu s našim fazama života – nemoj ga uzimati zdravo za gotovo, ali je svakako dobar početak!

Istraži polja koja te zanimaju, meni je pomoglo gledanje dokumentarnih videa na YouTube-u, koji prikazuju temu koja me zanima – u mom slučaju, to su klimatske promjene, zdravlje i razvoj. U 21. stoljeću, protok informacija i dostupnost resursima su veoma značajni – iskoristi internet i dostupne alate da spoznaš svoje interese i afinitete, ali istovremeno, provjeri izvor informacija! 

Razvoj i unaprjeđenje vještina

Najbitniji korak, pored razmišljanja o tvom tipu ličnosti i tvojoj sferi interesovanja jeste kontinuirano obrazovanje (formalno i neformalno), koje je ključno za uspjeh u karijeri. Online kursevi i certifikati mogu biti vrlo korisni za stjecanje novih vještina i unapređenje postojećih, a platforme poput edXCoursera i Udemy ti pružaju znanje iz različitih polja, od ljudskih prava, aktivizma kao i medijskih kampanja.

Prati kurseve koji su relevantni za tvoje polje interesovanja, i konzistantno radi na svom ličnom i profesionalnom razvoju. Većina kurseva je veoma fleksibilna, i dozvoljavaju ti mnogo vremena dok prolaziš kroz različita poglavlja.

Učestvovanje na konferencijama, radionicama i seminarima je također veoma korisno. To ti omogućuje da proširiš svoje znanje, povežeš se s drugim mladim liderima i liderkama, ali i da stekneš nova iskustva i znanja. Volontiranje, stažiranje i prakse su esencijalne za primjenjivanje stečenog znanja praktično. Preporučila bih ti da aktivno pratiš platforme poput Rolify-ja, specifično segment sa prilikama, koji će te uputiti na dešavanja u tvojoj lokalnoj zajednici, ali i različitim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Nakon što spoznaš u kojem pravcu želiš da ideš na tvom profesionalnom i ličnom putu, bitno je da aktivno tražiš prilike koje su ti dostupne u tvom okruženju. Slobodno se javi organizacijama koje te interesuju – mladi sa željom i ambicijom su uvijek potrebni i poželjni!

Održavanje profesionalnih i društvenih mreža

Društvene i profesionalne mreže su veoma moćan alat za izgradnju ličnog brenda i mreže kontakata. Intagram, Facebook i Twitter ti mogu pomoći da se umrežiš s mladima i podijeliš svoja iskustva i prilike koje bi mogle poslužiti mladima koji su željni znanja i angažmana, poput tebe !

Pored mreža poput Instagram-a, Facebook-a, LinkedIn je odlična mreža za mlade ljude koji žele da podijele svoje uspjehe i ambicije, pa bih ti preporučila da napraviš profil i aktivno učestvuješ u izgradnji svoj portfolija.

Ažuriraj svoj profil s novim iskustvima, saznanjima, postignućima kao i vještinama. Dijeli relevantne članke i učestvuj u diskusijama, a umrežavanje je najbitnije – poveži se s drugim mladim ljudima, ali i s profesionalcima i profesionalkama iz tvoje sfere interesovanja. Umrežavanje ti može donijeti nove prilike za prepoznavanje i veoma korisne savjete.

Društvene i profesionalne mreže iskoristi za umrežavanje s mladim ljudima koji su aktivni u sferi tvojih interesovanja. Javi im se za razmjenu iskustava i znanja, iznenadit ćeš se! Ove mreže ti također daju mogućnost da sa drugim mladim ljudima podijeliš interesantne činjenice vezane za tvoje polje interesovanja – odlična prilika da mlade zainteresuješ i motiviraš.

Pisanje motivacijskih pisma

Motivacijsko pismo je odlična prilika da se istakneš i pokažeš zašto si dobar kandidat ili kandidatkinja za određenu poziciju, razmjenu, radno mjesto, volontiranje, praksu ili projekat. Jedan od najvažnijih savjeta za pisanje efektivnog motivacijskog pisma je prilagoditi ga kontekstu same aplikacije, ali i uvrstiti svoju strast, motivaciju i ambiciju za dugotrajne ciljeve pozicije ili projekta.

Uvod tvog motivacijskog pisma bi trebao biti privući pažnju te je dobro da započneš s nečim što te posebno motiviše za tu poziciju, ili sa zanimljivom činjenicom o sebi. Istakni svoje relevantne vještine i iskustvo tako što ćeš ih povezati s onim što projekat, pozicija ili organizacija traži.

Navedi konkretne primjere iz tvog dosadašnjeg iskustva, koji zapravo pokazuju kako si  koristio iili koristila te vještine. Na primjer, umjesto da napišeš da imaš dobre komunikacijske vještine, navedi primjer situacije u kojoj si učinkovito komunicirao i komunicirala u timu i opiši izazove i rješenja koja mogu pomoći osobi koja čita tvoje pismo da uvidi tvoju ulogu u njihovom timu.

Pokaži svoj entuzijazam i posvećenost za industriju ili poziciju za koju se prijavljuješ. Također, trudi se da ti komunikcija bude sadržajna, sažeta i jasna, ali i prožeta praktičnim i relevantnim primjerima iz tvog dosadašnjeg iskustva, znanja i rada.

Zaključak

Dobar početak karijere zahtijeva kontinuirani rad na sebi, otkrivanje svojih afiniteta, umrežavanje, volontiranje, aktivno učešće u lokalnoj zajednici, društvene mreže ali i pisanje motivacijskih pisama koja su efektivna. Svaki od ovih koraka zahtijeva vrijeme i trud, ali s ličnim i iskrenim pristupom, svaki korak te vodi bliže tvom cilju i odličnim počecima tvoje karijere. Uz primjenu nekih od ovih preporuka možeš postaviti čvrste temelje za dugoročni uspjeh i napredak u svojoj profesionalnoj karijeri, ali i ličnom razvoju.

Neke od ličnih preporuka koje bih ti savjetovala jeste da ne stavljaš pritisak na sebe, i da svoj put ne porediš s putevima drugih. Na svijetu postoji dovoljno poslova, projekata, praksi, pozicija i inicijativa – uvijek postoji mjesto za mlade kojima je stalo do pozitivnih promjena u društvu.

Svi smo individue za sebe, i svako od nas ima različit tempo i put kad su u pitanju lični i profesionalni razvoj. Bitno je da proaktivno učiš, slušaš, komuniciraš i sarađuješ s drugim mladim ljudima. Kreiranje atmosfere u kojoj su prisutni kompromis i međusobno razumijevanje, ali i saradnja su ključne za osnaživanje i razvoj društva.

Na planeti Zemlji si prvi put, i tek prolaziš kroz život – upoznaj sebe i svoja interesovanjasarađuj sa drugim mladim ljudima i nemoj se plašiti – tvoje interesovanje, rad i posvećenost će biti prepoznati!

Izvor: rolify.com