Stupile na snagu mjere Vlade RS u vezi sa korona virusom: Pročitajte šta se sve otkazuje i zabranjuje

Izvor: Buka

Preventivne mjere stupile na snagu

Shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj cijeni da je potrebno preduzeti sljedeće mjere i aktivnosti i to: prestanak rada školskih ustanova i zabranu javnih okupljanja, obaveza izrade posebnih planova rada u vanrednim okolnostima zdravstevnih ustanova, izolacija oboljelih u kućnim uslovima ili drugom adaptiranom objektu, te zabrana ulazaka stranim državljanima iz zemalja zahvaćenih novim virusom korona (NR Кina, Južna Кoreja, Iran i Italija).

Osnovne i srednje škole

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić donijela je danas naredbu o obaveznom obustavljanju nastave u osnovnim i srednjim školama od sutra do 30. marta radi preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja virusa korona.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da su zabranjena i sva okupljanja u prostorijama osnovnih i srednjih škola i ustanova učeničkog standarda.

– Za sprovođenje ove naredbe odgovorni su direktori osnovnih i srednjih škola i ustanova učeničkog standarda. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove naredbe obavlja Republička uprava za inspekcijske poslove – navodi se u saopštenju.


Visoke škole – Univerziteti


Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izdao je slJedeću naredbu visokoloških ustanovama, ustanovama studenskog rada, republilčkoj prosvjetnoj isnpekciji:

1. Obustavlja se nastava na svim visokoškolskim ustanovama u RS do kraja marta

2. Zabranjuje se bilo kakav vid javih okupljanja u organizaciji ilu u prostorijama visokošloskih ustanova i ustanova studentskog standarda

3. Za kontrolu primjene ovih mjera zadužuje se Republička prosvjetna inspekcija

4. Naredba stupa na snagu odmah

Vrtići

Iako su u RS od danas zavorene osnovne i srednje škole, kao i fakulteti, ova odluka se ne odnosi na djecu u vrtićima.

“Ne zatvaramo vrtiće, ali preko Instituta za javno zdravstvo pojačaćemo kontrolu u tim ustanovama”, rekao je premijer RS Radovan Višković .

“Ukoliko se pojavi prvi slučaj među najmlađima, onda ćemo zatvoriti i te ustanove, ali sada, da ne bismo pravili problem roditeljima koji rade i koji nemaju drugi način da čuvaju djecu, nismo htjeli da donosimo mjeru zabrane. Pratićemo stanje i ukoliko bude potrebe, zatvorićemo i ove ustanove.”


Zabranjena javna okupljanja


Vlada Republike Srpske konstatuje da se u periodu 11.03-30.03.2020. godine zabranjuju javna okupljanja građana u Republici Srpskoj.


Sportske manifestacije


Sve sportske manifestacije i takmičenja od 11. do 30. marta održavaju se bez prisustva publike, a u istom periodu otkazuju se sve sportske aktivnosti i treninzi djece starosti do 15 godina

Sve sportske manifestacije i takmičenja od 11. do 30. marta održavaju se bez prisustva publike, a u istom periodu otkazuju se sve sportske aktivnosti i treninzi djece starosti do 15 godina, odlučila je Vlada Republike Srpske na 4. telefonskoj sjednici na kojoj je razmatrana Informacija o pojavi novog koronavirusa 2019-nCoV i preduzetim aktivnostima u Republici Srpskoj.  

“Obavještavamo javnost i da se otkazuju sva takmičenja u sistemu školskog sporta Republike Srpske te da će novi termini takmičenja biti naknadno određeni.Odluka je donesena iz preventivnih razloga, kako bi se spriječilo eventualno širenje korona virusa. Još jednom apelujemo na građane da postupaju u skladu sa uputstvima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kada je riječ o pravilima dezinfekcije i pooštravanja provođenja sanitarno-higijenskih mjera s ciljem sprečavanja pojave i širenja ove bolesti”, saopšteno je iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

KULTURNE INSTITUCIJE


Narodno pozorište Republike Srpske

Narodno pozorište Republike Srpske u sklopu preventivnih mjera za suzbijanje širenja virusa korona, otkazuje sva planirana izvođenja predstava do 31. marta.

Pozorište Jazavac

Sve predstave sa repertoara Poyorišta “Jazavac” za mart 2020. otkazane u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske, a u sklopu preventivnih mjera za suzbijanje širenja virusa korona. Kupljene ulaznice za predstave u martu možete vratiti na buletarnici radnim danom od 10h do 14h i od 16 do 20h. Pored predstava, otkazani su i svi časovi predviđeni za mart u Studiju Jazavac.

Dječije pozorište RS

Poštujući Zaključke Vlade Republike Srpske o privremenom zatvaranju škola i visokoškolskih ustanova, te zabrani organizacije javnih skupova i izvođenju pozorišnih predstava, Dječije pozorište Republike Srpske dosljedno će sprovoditi sve mjere kojima će i naša institucija doprinijeti mjerama kojima se povećava sigurnost naših najmlađih. I svih nas.

Dok traju mjere zabrane, ansambl Dječijeg pozorišta će pripremati dvije nove predstave, kako bi se svojim premijerama, zajedno sa svojom publikom, kada sve prođe, još radosnije sreli u Dječijem pozorištu.

Banski Dvor

U skladu sa zaključcima Vlade Republike Srpske, a u sklopu preventivnih mjera za suzbijanje širenja virusa korona, otkazuju se svi planirani programski sadržaji Banskog dvora za mjesec mart. Otkazan je i planirani nastup Zorana Kesića u Banskom dvoru. Organizatori su naglasili da vjeruju da će do kraja godine organizovati nastup, jer postoji obostrani interes i čim se stvore uslovi objaviće novi termin. 

Pozorište Prijedor

Pozorište Prijedor u sklopu preventivnih mjera za suzbijanje širenja virusa korona, otkazuje sva planirana izvođenja predstava do kraja marta.

Koncerti:

Planirani koncert grupe Artan Lili u Banjaluci je otkazan