Stotinu dječijih knjiga za putujuću seosku biblioteku “NELA” Orašje

Udruga građana “NELA” iz Orašja želi da omogući lakši pristup informacijama i znanju, te podigne nivo pismenosti u ruralnim dijelovima Posavine. U vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19, “NELA” želi učiniti knjige dostupnim svim ljubiteljima knjige, ali i onima koji to tek trebaju postati. U fokusu njihovog rada su žene i djeca kojima žele pružiti priliku da čitaju, pričaju o knjigama, uče i da se druže. Udruga želi da obogati fundus, kako bi što veći broj naslova bio dostupan korisnicima, te da obnove prostorije biblioteke, koje su u lošem stanju još od velikih poplava iz 2014.godine. 

Cilj projektaCilj projekta je nabavka minimalno 100 dječijih knjiga po cijeni od 10,00 KM po knjizi. Iako ćemo se najviše fokusirati na lektire, želimo djeci dati veći izbor. Stoga, neke od knjiga koje planiramo kupiti bit će najljepše dječje bajke, priče i pjesme. Nakon što završi faza nabavke dječijih knjiga, planirano je da u proljeće počne renoviranje prostorija biblioteke.

IzazovPosavski kraj je ruralna sredina koja nema biblioteku, a udaljenost od središta Orašja predstavlja izazov za majke koje su vrlo često tokom dana same kod kuće sa njihovom djecom bez dostupnog prevoza. Budući da je najveća potražnja za domaćim autorima, fundus knjiga je potrebno obogatiti sa novim žanrovima, a naročito sa dječijom literaturom. Volonteri Udruge “NELA” žele vratiti knjige u domove, dati sugrađanima priliku da se otisnu u svijet mašte i nakratko zaborave na životne izazove. Ljubav prema pisanoj riječi posebno treba njegovati kod djece, u čemu važnu ulogu igraju roditelji. Za volontere Udruge knjiga je više od lektire, jer žele potaknuti mlade i žene na druženje i konstruktivan dijalog.Rješenje

Volonteri Udruge “NELA” dostavljaju knjige na kućne adrese i tako u ovom vremenu pandemije, kada je ograničeno kretanje, upotpunjuju slobodno vrijeme lokalnih porodica. Sve usluge seoske biblioteke su besplatne. Pored novčanih donacija Udruzi možete pomoći i donacijom knjiga ili polica za knjige i direktno ih kontaktirati na https://www.facebook.com/nelaorasje .

Knjiga je ambasador nezavisne kreativne kulture koja ohrabruje pozitivne društvene promjene u cilju društvenog ali i ekonomskog razvoja naše zajednice.

Perk – Nagrade

Svako ko donira 50 KM i više dobija jedan primjerak knjige “Posavka” Samre Šakanović Prgić.

Dugoročni utjecaj/rezultati

U Udruzi smatraju da će u predstojećem periodu još više djece i žena biti potaknuto na čitanje. Samo jedan od dugoročnih ciljeva im je formiranje Knjiškog kluba za žene, koji bi trebao predstavljati svojevrsnu relaksirajuću aktivnost kroz koju bi žene iz lokalne zajednice radile i na jačanju svojih kapaciteta.

„Jednog sam dana pročitao knjigu i cijeli mi se život promijenio.” – Orhan Pamuk

Related Posts

U “Akciji solidarnosti” banjalučki Crveni krst prikupio 200 paketa hrane

U “Akciji solidarnosti”, koju je organizovao Crveni krst Banjaluka i koja je završena, ukupno je prikupljeno namirnica za 200 paketa koje će u narednim danima podijeliti socijalno ugroženim porodicama i pojedincima koji nisu korisnici Javne kuhinje. “Naši volonteri će narednih dana u banjalučkim mjesnim zajednicama podijeliti pakete socijalno ugroženim porodicama i pojedincima”, kažu iz Crvenog krsta. Kako […]

“Bosonogi dječak” humanista velikog srca

Čovjek velikog srca, predsjednik humanitarnog udruženja “Mozaik prijateljstva” i autor knjige “Priča o bosonogom dječaku”. Znate li o kome je riječ? Sigurni smo da znate! U nastavku pogledajte video priču sa Miroslavom Subašićem koji je o teškim iskustvima svog života s ulice napisao knjigu: „Priča o bosonogom dječaku“ Autorka: Nataša Gavur mladibl.com