Snimili smo web igranu seriju za mlade “Podrugljivci”

Prošle su tačno dvije sedmice od kako smo se vratili sa Boračkog jezera i snimanja web igrane serije za mlade “Podrugljivci”. Sasvim dovoljno vremenskog otklona da sumiram sa vama utiske sa seta serije koja je podršku za realizaciju dobila upravo ovdje.    

Prije nego krenem da pričam o iskustvu samog snimanja serije, moram kratko da se osvrnemo na izbor četvero glavnih glumaca. Na kasting se prijavilo 60-ak mladih iz cijele Bosne i Hercegovine. Kada kažem cijele BiH, zaista tako i mislim jer smo imali prijave iz Trebinja, Orašja, Gračanice, Čapljine, Travnika, Banja Luke… Još jedan pokazatelj koliko mladi u BiH vape za prilikama da pokažu svoj talenata i umijeća. Hvala svima koji su se prijavili još jednom! 🙂 Imali smo priliku da vidimo sjajne i talentirane mlade koji još uvijek čekaju u svojim gradovima na prilike. Zato je lonac.pro mjesto vrijedno pažnje mladih u BiH jer ljudi ovdje s pravom dolaze po podršku da ostvare svoje snove. Ako se meni to desilo, vjerujem da može još mnogima. O tome ću detaljno da pišem po završetku cijelog projekta. Još uvijek smo negdje na pola. Da se vratimo na kasting. :)))

Prilikom odabira glumaca i glumica za uži izbor primijetio sam koliko sve ove godine mladima nedostaje sadržaja koji govori o njihovom iskustvu njima bliskim i razumljivim jezikom.

To se najbolje vidjelo kroz odabir monologa sa kojim su se mladi prijavljivali na kasting. Birali su uglavnom tekstove koji nemaju nikakve veze sa njihovim životima u ovom trenutku. Jedan od razloga zašto je to tako može biti i taj što sve ove godine u BiH nisu ni producirani sadržaji za mlade koji će govoriti o njihovom iskustvu na njima blizak i zanimljiv način. Zbog toga je ovakav projekat bio prijeko potreban jer progovora jezikom i iskustvom mlade generacije koje se do sada nije imala skoro nikako priliku vidjeti na flmskom platnu.  

Arma Tanović koja igra trenericu kampa, glumci i statisti na setu

Na samom početku dočekala nas kiša. Imali smo tri dana pripreme i sedam snimajućih dana. Prva tri dana proveli smo zatvoreni u toploj kuhinji teta Goge sjedeći i iščitavajući scenarij. Kupusali smo ga na svaki mogući način, dopunjavajući ga ličnim iskustvima i situacijama koje su se i nama dešavale želeći likove u seriji učiniti životnim, stvarnim i bliskim našoj publici. U jednom trenutku smo Nejra i ja rekli glumcima da možda trebaju ići da odmore, a oni su nam rekli da ne vide ništa pametnije trenutno da rade nego da sjede s nama i pričaju o likovima, njihovim karakterima, traumama, željama, problemima, snovima… Na tako iskren i autentičan način su oživjeli svaku riječ koju sam napisao i tako tačno su odigrali svaku situaciju iz scenarija. Mislim da su ova tri dana sjedenja, čitanja, križanja, dopunjavanja, brisanja bila ključna da se četvero mladih (Ana, Issa, Hana i vidjet ćete još ko četvrti) koji tumače glavne uloge tako dobro sažive sa likovime koje igraju da im publika apsolutno vjeruje kada ih vidi na ekranu. 

To je ta čarobna kuhinja u kojoj je sve i počelo

Dan prije početka snimanja pridružili su nam se direktor fotografije ili kako on voli skromno reći, snimatelj, Marko Jovančić i Nađa Sinić koje je na seriji radili čak tri stvari: scenografiju, kostim, šminku. Lokacijom smo unaprijed bili oduševljeni jer je Hercegovina Lodges mjesto koje je na najbolji mogući način ispunilo sve naše produkcijske uslove, ali i uslove smještaja cijele ekipe. Odlučili smo da tamo gdje boravimo tu i snimamo, pa nam je teta Goga cijelo svoje imanje dala na raspolaganje. To je značilo da gdje god vidimo nešto zanimljivo što bi moglo da “igra” uzimali smo i koristili kao dio scenografije. Vjerujem da teta Goga još uvijek vraća sve stvari na svoje mjesto. :))) Ali hvala joj zaista još jednom na strpljenju, toplim čorbama koje nam je kuhala, divnim kolačima koji su nas dočekivali poslije snimanja noćnih scena i na najbržem mogućem osiguranju čamca za snimanje kao i svjetla za snimanje noćnih scena na jezeru.  Vjerujem da je to tako jer se, kako kaže, od početka zaljubila u samo ideju serije.

Snimanje je rudarski posao. To zna svako ko je ikada bio na setu. Imali smo samo sedam snimajućih dana za šest epizoda prve sezone. Radili smo intenzivno većina nas sarađujući po prvi put. I nije da se nismo svađali. Peti dan snimanja možeš izbrojati na prste jedne ruke koga nisi poželio barem jednom od stresa, nervoze, umora da ošamariš. Ipak se nismo šamarali,  fizički, ali jesmo riječima jer smo željeli što bolji i kvalitetniji materijal. Ono što nas je održalo povezane do kraja jeste ideja zbog koje smo se okupili. U trenutku kada je cijeli svijet stao usljed pandemije COVID-19 mi smo snimali seriju. Potpuno ludački, zvuči. I snimili smo cijelu sezonu za sedam dana. Moram ovom prilikom još jednom da se zahvalim sjajnom snimateljskom timu kojeg je okupila rediteljka Nejra Latić Hulusić: Marku, Ervinu, Vanji, Mirzi. Hvala vam mnogo na vašem profesionalnom, ali i ličnom doprinosu ovom projektu. 

Sjajna ekipa iza kamere čiji ćete doprinos vidjeti kada serije krene sa emitiranjem

I više smo nego zadovoljni snimljenim materijalom. Bilo je jako teško, ali je bilo beskrajno zabavno. Imao sam priliku zahvaljujući Lonac.pro da se sretnem sa ljudima na najintimniji mogući način. Pričali smo o našim roditeljima, snovima, ljudima iz nešeg okruženja, nama mlađim i nama starijim kakve zamišljamo da ćemo biti. Svako je u ovaj projekat utkao dio svog iskustva, svoje neke lične priče, svog shvatanja i poimanja rata i ratnog naslijeđa. Hvala i sjajnim bh. glumicama koje su nam se pridružile jedan dan na snimanju i odigrale vrhunski uloge mama četvero glavnih glumaca. Vjerujem da će u njihovim likovima svako moći pronaći djelić svoje mame ili sebe kao majke. Silno se radujem razgovoru i diskusiji o snimljenom materijalu. Mislim da je ovakva jedna serije bila prijekopotrebna, pogotovo ovih dana kada smo izolovani, preplašeni za svoje i tuđe živote, kada vapimo za susretom i razgovorom. 

Minka Muftić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Maja Salkić i Lana Zablocki dio su glumačke postavke prve sezone web igrane serije Podrugljivci

Iz nekog razloga na snimanju smo počeli odjednom da maštamo i o drugoj sezoni serije, iako još nismo ni prvu prikazali. Potpuno smo ludi, znam. Mnogo smo se zaljubili u likove koje smo kreirali i koji kroz mnogo humora i iskrene emocije pričaju važnu priču za cijelu BiH. Vjerujem da takvi mladi mogu da pričaju sutra na bilo koju temu i da će mladi sigurno voljeti da ih gledaju. Ali idemo polako. Korak po korak. Trenutno se nalazimo u fazi postprodukcije, što znači da montiramo snimljeni materijal, obrađujemo zvuk, radimo kolor korekciju i priprema promo materijal serije. Kao neko ko je tvorac čitave havarije i srkleta oko Podrugljivaca, moram još jednom (sa šoljicom kafe ne oskarom u ruci još uvijek) da se zahvalimo prije svega lonac.pro i Populacijskom fondu Ujedinjenih naroda i Britanskoj ambasadi u BiH što su podržali ovaj projekat. Zahvaljujem se i Omladinskoj novinskoj asocijaciji i Fondaciji Schuler Helfen Leben koja nam je osigurala dodatna sredstva za snimanje serije. Posebno želim da se zahvalimo najužem timu saradnika: Vuku Vukoviću, producentu koji je iz Berlina radio najbolje što je mogao te 4+ rediteljici Nejri Latić Hulusić, za koju crvenom olovkom krupnim slovima ispisujem i tvrdim da kad uzme raditi neki projekat ona bukvalno gine za njega. Bez njene energije, znanja, volje i želje “Podrugljivci” ne bi ni u pola bili tako podrugljivi, tačni i autentični.

Vrisak druge generacije poslije rata u liku četvero mladih iz različitih dijelova BiH

Gledajte nas od februara 2021. na YouTube kanalu serije i vrištite s nama.

Do tada pratite Podrugljivce na Instagramu i Fejsbuku.

Ja vam se javljam sa trećim blogom nakon što serije krene sa emitiranjem radujući se unaprijed da odgovorim na sva vaša pitanja.

Ako trenutno imate neko, pišite.

lonac.pro