Skulpture koje dišu emocijama: Maša Paunović Mostarcima predstavila ‘Oslobađanje’

Maša Paunović akademska je kiparica koja u kiparskoj tradiciji nudi put osobnog pročišćenja, emocijom oblika koji nam je često kamen spoticanja prema oslobođenju od onoga što duh civilizacije odvodi od iskonskog.

Izložba akademska kiparice Maše Paunović “Oslobađanje” svečano je otvorena u četvrtak u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača.

4 godine

Kako je kazala autorica, na seriji skulptura radila je četiri godine, a sve je započelo s koronom, u trenutku kada su se svi osjećali bespomoćno i zarobljeno u strahu i napetosti.

“Serija ‘Oslobađanje’ je u stvari oslobađanje emocija i svaka ova skulptura je zapravo jedna materijalizirana forma mojih emocija prije svega, a onda i onih koje smo globalno doživljavali”, istaknula je Paunović.

Dodala je kako je u njezinom radu zapravo sve povezano s emocijama te naglasila kako je pred njom novi veliki projekt u Norveškoj gdje će raditi na velikoj skulpturi od granita.

Na pitanje koliko je teško raditi s kamenom odgovara:

“Ja više taj kameni materijal ne doživljavam kao neku prepreku. Sigurno da je teško fizički, ali je ipak teže mentalno”.

Put osobnog pročiščenja

Podsjetimo, Maša Paunović akademska je kiparica koja u kiparskoj tradiciji nudi put osobnog pročišćenja, emocijom oblika koji nam je često kamen spoticanja prema oslobođenju od onoga što duh civilizacije odvodi od iskonskog.

Kiparska tradicija podrazumijeva i tradicionalni medij kamena, mramora ili drveta u kojem se kiparica odabire izraziti hermeneutičkim iskustvom prema promatraču, napose, najavili su organizatori.

Maša Paunović rođena je 30. studenoga 1981. godine u Beogradu. Diplomirala je 2005. godine na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu sa srednjom ocjenom 9,30 na odsjeku kiparstvo, u klasi prof. Zorice Janković i prof. Miluna Vidića.

Iste godine upisala je magistarske studije i u srpnju 2010. je obranila magistarski rad na temu “Sanduk-duh vremena, Trg Republike, Beograd” iz oblasti kiparstvo.

U studenom 2012. završila je tečaj specijalizacije u oblasti umjetničke obrade metala kod kipara Arnalda Pomodora, u institutu “Centro Tam” u Italiji.

Izlaže od 2002. godine i sudjelovala je na preko stotinu kolektivnih i osam samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izvor: bljesak.info