Sjećamo se Prijedora: Dan bijelih traka obilježen u Prijedoru

Dan bijelih traka podsjeća na to da je stanovnicima nesrpske nacionalnosti u Prijedoru u maju 1992. godine naređeno da na svoje kuće ili stanove izvjese bijele zastave, a pri izlasku iz svojih domova oko ruke stave bijelu traku. U Prijedoru je u toku rata stradalo 3176 osoba nesrpske nacionalnosti. I ove godine smo na obilježavanju ovog datuma u Prijedoru.

Dan bijelih traka je prvi put obilježen 2012. godine, kada su gradske vlasti Prijedora donijele odluku kojom se porodicama žrtava zabranjivalo javno obilježavanje zločina počinjenim nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima. Globalna kampanja koja je imala za cilj skretanje pažnje domaće i svjetske javnosti na diskriminatorski odnos vlasti u Prijedoru prema žrtvama isključivo zbog njihove etničke pripadnosti, prerasla je u borbu za priznanje i memorijalizaciju sjećanja na 102 djece ubijene u Prijedoru od 1992. do 1995. godine.

Mreža za izgradnju mira podržava dugogodišnje napore Inicijative Jer me se tiče i podsjeća da Dan bijelih traka možemo svi obilježiti tako što ćemo na ruci nositi bijelu traku, a na prozor ili balkon postaviti bijelo platno te poziva lokalne vlasti Prijedora da nakon prihvatanja zahtjeva, pokažu svoju opredjeljenost za jednakost i poštivanje svih žrtava, izgradnju mira i zajedničkog života te realiziraju izgradnju spomenika žrtvama.

Naša misija je da gradimo zajedno održivi mir jer je to jedini ispravan put za bosanskohercegovačko društvo. Poštujmo različitosti koje nas obogaćuju, odajmo počast civilnim žrtvama, sprječimo kršenja ljudskih prava, i prihvatimo sudski utvrđene činjenice o ratu 1992-1995. godine.

Izvor: mreza-mira.net