Saopćenje za medije: “Danas je pokrenut projekat za mobilizaciju lokalnih resursa i rješavanje prioriteta zajednice”

Livno, 16. septembra 2020. godine – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini danas je pokrenula projekat Snaga lokalnog za pomoć zajednicama u BiH za razvoj kapaciteta koji će omogućiti održivi rast, povećanje građanskog angažmana i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa.

Pet lokalnih implementatora USAID-ovog projekta: Centar za građansku suradnju Livno (CGS Livno), Mreža za izgradnju mira, Institut za razvoj mladih KULT, Fondacija tuzlanske zajednice i Fondacija Mozaik, bavit će se razvojnim izazovima u vlastitim zajednicama i razvoju filantropije u zajednici.

„Aktivnosti podržane u okviru Snaga lokalnog više će mobilizirati lokalne resurse za rješavanje prioriteta zajednice. Građani Bosne i Hercegovine žele riješiti goruće probleme u vlastitim dvorištima.” rekla je direktorica Misije USAID BiH Nancy J. Eslick.

Navela je: „I to ima smisla. Ljudi koji žive u zajednici najbolje znaju šta treba učiniti i kako to učiniti. Ova pomoć preusmjerit će centre utjecaja u Bosni i Hercegovini sa USAID-a i drugih međunarodnih organizacija na lokalne aktere i na kraju eliminirati potrebu za pomoći“.

Aktivnosti u okviru Snaga lokalnog će ubrzati i poboljšati lokalne odnose. Projektom će se izgraditi jače organizacije na lokalnom nivou sposobne da posluže kao pouzdani akteri u rješavanju problema zajednice u budućnosti. „Kroz različite aktivnosti uključit ćemo i okupiti sve lokalne aktere koji na bilo koji način mogu doprinijeti razvoju svojih zajednica: općinske uprave, lokalne zajednice, lokalne udruge, tj. organizacije civilnog društva, lokalna privatna i javna preduzeća i dijasporu gdje je to moguće ”, rekla je Zulka Baljak, izvršna direktorica CGS-a Livno.

„Zajedno ćemo riješiti probleme i potrebe stanovnika i unijeti promjene u naše male zajednice, prije svega uspostavljanjem Lokalnog resursnog centra koji će biti servis svih njih“. USAID i njegovi lokalni partneri potiču lokalno poduzetništvo da da podršku održivosti lokalnim organizacijama civilnog društva i mogućnost za uspostavu Fonda za poduzetništvo na nivou svakog kantona.

USAID je u projekat Snaga lokalnog uložio ukupno 12 miliona dolara. U početnoj fazi projekt je financirao lokalnu organizaciju Institut za razvoj mladih KULT, za provođenje programa pomoći u zajednicama u tri regije u BiH koji su do tada bili nedovoljno podržani od strane vladinih i međunarodnih razvojnih programa. Ovaj projekat pomogao je zajednicama u identificiranju resursa i pomoći neophodne za rješavanje izazova lokalnog razvoja.

Za dodatne informacije kontaktirajte:

Snježana Ivandić Ninković
Mreža za izgradnju mira
Telefon: +387 61 131 856
mail: snjezana.ivandic@mreza-mira.net

Related Posts

Svjetlostkomerc i Pomozi.ba u kampanji “Srcem za znanje i ništa manje”

Svjetlostkomerc i Udruženje Pomozi.ba, uz pomoć vjernih kupaca nastojat će osigurati pomoć za bolje i lakše obrazovanje djeci socijalno ugrožene kategorije u školskoj 2022/23 godini. Društveno odgovorna kampanja “Srcem za znanje i ništa manje” realizirat će se u periodu od 15.08. do 15.09.2022. godine. U navedenom periodu, građani će kupovinom u Knjižarama SVJETLOST i kupovinom brendova koje […]

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva Maeci Komitet ministara odobrio je 15. juna „Odluku o odobrenju i produžetku međunarodnih misija 2022“, kojom se za zemlje Zapadnog Balkana izdvaja iznos od 1,5 milion eura za doprinos procesima stabilizacije u regionu i napretku procesa pristupanja EU. Shodno tome, iz ovih sredstava biće sufinansirane[…]