Make up artistica Senida Hadžihalilović: Iako šminka jednom rukom, svoj posao obavlja perfektno

I pored toga što je 80-postotni invalid Senida Hadžihalilović iz Sarajeva po prirodi je veoma vesela i komunikativna mlada žena. Iako je po struci pedagog, zbog nemogućnosti pronalaska radnog mjesta, Senida je odlučila uploviti u neke sasvim druge vode, šminkanje i to jednom rukom.

Kazala nam je kako je pedagogija i dalje njena prva ljubav, ali da su određene životne okolnosti utjecale na to da promijeni svoje ciljeve.

“Odlučila sam da se bavim šminkanjem. Ovaj posao mi se učinio jako izazovnim jer ja na raspolaganju imam samo jednu ruku i to lijevu. Svakodnevne tipične stvari poput vezanja pertli, kupanja djeteta za mene su bile izazovne, ali i veoma uspješne, tako da sam znala da mogu savladati i tehnike šminkanja”, kazala je na početku našeg razgovora Senida Hadžihalilović.

Šminkanje jednom rukom

Kazala nam je da se nije pokajala što je preorijentisala svoje zanimanje.

“Zaista uživam u ovome što radim. Svakoj klijentici se posvetim maksimalno, one osjete tu moju privrženost i zalaganje da svaki rad bude perfektan. Ispunjava me osjećaj zadovoljstva nakon što vidim radost i ushićenje kod klijentice, nakon make up transformacije”, rekla nam je.

Iako je osoba s invaliditetom i šminka samo jednom rukom to je ne sprečava da svoj posao obavlja perfektno.

Iako su klijenti na početku bili skeptični nakon šminkanja kaže nam Senida reakcije su uvijek pozitivne i ohrabrujuće.

“Klijenti koji dođu kod mene na šminkanje, uvijek se vraćaju i to mi je najbolja povratna informacija o kvaliteti mog rada. Najčešće šminkam mladenke, maturantice i djevojke za razne svečanosti”, rekla je.

Profesionalni šminkeri obično su najangažovaniji u ljetnom periodu, kada je vrijeme malih, velikih matura i svadbi. Međutim, pandemija koronavirusa učinila je da se sve ove aktivnosti zaustave.

“U vremenu kada su se ljudi brinuli da li će biti dovoljno prehrambenih namirnica, šminkanje im je vjerovatno bilo na posljednjem mjestu. Većina matura je bilo otkazano, a i svadbe su odložene. Danas, lagano dolaze stvari na svoje mjesto tako da se povećava broj zakazanih termina za šminkanje”, kazala je Senida.

Jesenji make up trendovi

Budući da nam dolazi jesen Senida nam je otkrila koji su to trendovi kada je jesenji make up u pitanju.

“Postoje mnogi trendovi šminkanja koje nam donosi jesen 2020. Nude šminka je must have svake sezone i tu nema greške. Sve nježne boje su također in. Poigrajte se i s nijansama zelene, smeđe, pastelno narandžaste, bojom breskve koje se mogu iskombinovati u predivan topao look. U prilog prirodnom izgledu idu i ‘soap’ obrve koje su ove jeseni popularne, a podrazumijevaju iščešljavanje pomoću glicerinskog sapuna i popunjavanje nedostataka.”

“Na početku je moj rad bio zasnovan na preporukama mojih prijateljica svojim poznanicima. Nakon nekog vremena počele su mi dolaziti klijentice koje nisu znale da sam osoba sa invaliditetom. Moja dijagnoza je amelia antebrachii, što znači da imam desnu ruku samo do podlaktice. Često mi se znalo dogoditi da na licima djevojaka primijetim nelagodu ili strah da rad neće biti uspješan. Na kraju kada završim šminkanje, one se oduševe i priznaju mi da nisu očekivale da će to biti tako kvalitetno. Zaista mislim da moji radovi pokazuju da ja mogu sve što i ostali šminkeri”, kazala je Senida.

Za one hrabrije Senida je preporučila sjenila za oči crvenih nijansi, uz dozu umjerenosti i balansa.

“Među novostima koje se tiču šminke za oči nesumnjivo se ističe snažna i intenzivna klasična plava boja. Zapamtite i to da dnevni look ne trpi previše šminke, pa je koristite samo toliko da prekrijete nepravilnosti na licu i istaknete prirodnu ljepotu žene. Osim tečnog pudera i korektora koristite vrlo malo pudera u prahu i kamenu za fiksiranje, a na obraze stavite malo rumenila u boji breskve, ili nježno roze boje, na oči tuš i maskaru, a na usne samo balzam u boji “, savjetuje Senida.

Dodala je i da su umjerenost i balans ključ svakog šminkanja, da trendovi koji se nameću ne stoje konstituciji svakog lica, te da ne odgovaraju svakom tipu kože.

“Veoma je važno poznavati osnovne karakteristike svog lica, i na osnovu toga aplicirati određeni trend. Hajlajteri su jako popularni jer daju licu svježinu i poseban sjaj, ali treba biti veoma oprezan prilikom nanošenja na kožu koja je masna i problematična, jer možete dobiti suprotan efekat. Potrebno je voditi računa o izgledu, dužini i širini obrva. Boja obrva treba biti u boji kose, jer se u suprotnom obrve neprirodno ističu”, objašnjava.

Preporučuje da prije svakog šminkanja očistite i hidrirate vaše lice, tako će šminka ljepše izgledati.

Senidine radove možete pratiti na njenom instagram profiluqueenmakeupbysenida.

Follow

Izvor: www.klix.ba