Poziv za učešće na programu Živi spomenici

Nakon rata koji se desio u Bosni i Hercegovini, virus etnonacionalizma pojavio se kao rezultat politike za kojeg je još uvijek teško naći lijek. Kada govorimo o mladima u BiH, mislimo na generaciju mladih koji su rođeni tokom rata, ili nakon rata, koji se ne sjećaju ratnih dešavanja. U trenutnom političkom okruženju, gdje je rat još uvijek najvažniji „kulturni“ događaj, mladi su konstantno izloženi iskrivljenim interpretacijama prošlosti, odnosno izloženi su interpretacijama aktuelnih političkih lidera koji blokiraju proces izgradnje mira. Zbog toga Udruženje Zaboravljena djeca rata je pokrenulo program Živi spomenici koji ima za cilj promicanje stalnog i trajnog mira kroz proces osnaživanja mladih iz različitih etničkih grupa da šalju zajedničke poruke pomirenja, suživota, ravnopravnosti i da naglašavaju činjenicu da ljudska prava ne trpe pripadnost etničkim grupama.

Živi spomenici je edukativni program na kojem će učesnici imati priliku da kroz predavanja eminentnih stručnjaka, razgovor sa žrtvama i interaktivnim radionicama  prošire svoje znanje na temu izgradnje mira i interetničke saradnje.

Kamp Živi spomenici će se u  periodu od 30.10. do 5. 11. 2020. godine.

Više na: http://zdr.org.ba/poziv-za-ucesce-na-programu-zivi-spomenici/?fbclid=IwAR168TNUmUVbDCToOUjeEPMaF7Uc5Ey_g347loft223HeoDspR2vfnoVAqM