Ronioci iz Sarajeva čistili Prokoško jezero

Iz Prokoškog jezera jezera kod Fojnice je tokom jučerašnje akcije čišćenja izvađeno oko 200 kilograma stakla, plastike i ostalog krutog materijala  skupljeno u cca 70 vreća.

Ronilački klub Bosna je nakon uspješno provedene akcije čišćenja dijela Mokranjske Miljacke, nastavio svoju “Eko akciju” te su očistili Boračko jezero, a jučer i biser fojničke prirode Prokoško jezero.

U akciji su učestvovali 24 ronioca i deset volontera, kazao je za naš portal Hrvoje Gavrančić, predsjednik  Ronilačkog kluba Bosna.

Kazao je i to da su ronioci očistili podvodni dio jezera te nadvodni dio i priobalni pojas.

Ova akcija čišćenja je sprovedena u saradnji sa JKP “Šćona” koja je upravitelj Spomenika prirode “Prokoško jezero”.

Direktor JKP “Šćona” Abas Nišić je kazao da iako je izvučena veća količina smeća, primjetno je da se svijest ljudi podiže iz godine u godinu te da je osjetno smanjenje istog, ali istovremeno apelujemo na sve posjetioce i stanovnike da čuvaju ovaj biser koji posjedujemo.

Izvor: mahalla.ba

Related Posts

​​Čapljinski karneval vratio sjaj, glamur i veselje na ulice grada nakon dvogodišnje pandemijske pauze.

Više tisuća posjetitelja oduševljeno sudionicima i dvodnevnim programom. Nakon održanog četvrtog po redu dječjeg karnevala u petak 12.8., u subotu 13.8. je upriličen 23. Međunarodni ljetni karnevala Čapljina 2022. U subotu je program započeo karneval partyjem na gradskom kupalištu “Jaz” a onda je uslijedio prijem karnevalskih skupina u salonu gradske uprave u Čapljini gdje su domaće i […]

Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Općini Ključ

Iskoristi bespovratna sredstva i investiraj u Bosni i Hercegovini U Općini Ključ je otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Jajcu iznosi 40.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za[…]