Ronioci iz Sarajeva čistili Prokoško jezero

Iz Prokoškog jezera jezera kod Fojnice je tokom jučerašnje akcije čišćenja izvađeno oko 200 kilograma stakla, plastike i ostalog krutog materijala  skupljeno u cca 70 vreća.

Ronilački klub Bosna je nakon uspješno provedene akcije čišćenja dijela Mokranjske Miljacke, nastavio svoju “Eko akciju” te su očistili Boračko jezero, a jučer i biser fojničke prirode Prokoško jezero.

U akciji su učestvovali 24 ronioca i deset volontera, kazao je za naš portal Hrvoje Gavrančić, predsjednik  Ronilačkog kluba Bosna.

Kazao je i to da su ronioci očistili podvodni dio jezera te nadvodni dio i priobalni pojas.

Ova akcija čišćenja je sprovedena u saradnji sa JKP “Šćona” koja je upravitelj Spomenika prirode “Prokoško jezero”.

Direktor JKP “Šćona” Abas Nišić je kazao da iako je izvučena veća količina smeća, primjetno je da se svijest ljudi podiže iz godine u godinu te da je osjetno smanjenje istog, ali istovremeno apelujemo na sve posjetioce i stanovnike da čuvaju ovaj biser koji posjedujemo.

Izvor: mahalla.ba

Related Posts

Konferencija “Youth Inspiration Academy” 2022

Dodjelom priznanja “Junak/junakinja svoje zajednice”, edukativnim radionicama i koncertom Amela Ćurića Fondacija tuzlanske zajednice obilježava Međunarodni dan volontera Fondacija tuzlanske zajednice i ove godine povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera, organizuje konferenciju Youth Inspiration Academy sa nizom edukativnih radionica usmjerenih na lični razvoj mladih, te njihov društveni i poduzetnički angažman. Na konferenciji, koja se ove godine održava […]

Volontiranje i aktivizam: Put ka uspjehu i izgradnji sebe

Ukoliko ideš u srednju školu ili si adolescent odnosno adolescentica koji ili koja pokušava pronaći svoje mjesto u društvu van škole/fakulteta, onda je ovaj blog baš za tebe! Osoba sam koja je svoje srednjoškolske ali i fakultetske (koji još uvijek traju) dane provodila u raznim vannastavnim aktivnostima i obavezama. Naravno, ta navika se proteže još iz osnovne[…]