POZIV NA E-KONSULTACIJE O PREDNACRTU UPUTSTVA O POSTUPKU ODOBRAVANJA STATUSA OVLAŠĆENOG PRIVREDNOG SUBJEKTA (AEO)

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine želi da informiše privrednike u Bosni i Hercegovini da su otvorene e-konsultacije u vezi prednacrta Uputstva o postupku odobravanja statusa ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) te Vas ovim putem pozivamo da se aktivno uključite u ovaj proces.

Pravni osnov i nadležnost Uprave za indirektno oporezivanje za donošenje Uputstva o postupku odobravanja statusa ovlašćenog privrednog subjekta (AEO ) proizilazi iz člana 15. Zakona o Upravi za indirektno oporezivanje (”Službeni glasnik BiH”, br. 89/05) i člana 61. Zakona o upravi (“Službeni glasnik BiH”, br. 32/02, 102/09 i 72/17).
Primjena novog Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, broj 58/15) i nove Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, br. 13/19, 54/19, 21/20, 47/21, 49/21, 4/22 i 23/22) treba početi 01. avgusta 2022. godine.
Kao jedna od najznačajnijih novina koja je uvedena novim carinskim propisima je institucija „ovlašćenog privrednog subjekta“. U cilju obezbjeđivanja funkcionisanja i unapređenja pojednostavljenih carinskih postupka u skladu sa odredbama navedenih novih carinskih propisa, kao i radi jednoobraznog postupanja, potrebno je donijeti određena nova uputstva, među kojima je i Uputstva o postupku odobravanja statusa ovlašćenog privrednog subjekta (AEO). Prednacrt Uputstva o postupku odobravanja statusa ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) usklađen je sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, br. 11/05, 58/14, 60/14, 50/17, 70/17 i 10/21).

Ove e-konsultacije su otvorene od 14. – 29.07.2022. godine, a svi zainteresovani privrednici mogu izvršiti prijavu putem linka:

Uputstvo o postupku odobravanja statusa ovlašćenog privrednog subjekta (AEO):

https://ekonsultacije.gov.ba/legislativeactivities/details/120218-

Izvor: https://komorabih.ba/

Izvor: zeda.ba

Related Posts

Udruga UZOR i pivnica Beer Bar Busovača su završili realizacijuprojekta “BusMusicFest”

BusMusicFest u Busovači u potpunosti opravdao očekivanja! Udruga UZOR i pivnica Beer Bar Busovača tijekom proteka dva mjesecaorganizirali su prvi glazbeni festival u Busovači – BusMusicFest.Riječ je o glazbenom festivalu koji je obogatio glazbenu ponudu uBusovači i kvalitetnim sadržajem upotpunio kraj jeseni. Organizatori su kroz 30-ak dana trajanja festivala pripremili zanimljivglazbeni program koji je obuhvatio nekoliko akustičnih […]

Ženski snovi

“ŽENSKI SNOVI” predstava za odrasle (18+), u produkciji Kazalištamladih KORIFEJ, ovog vikenda u Busovači! Kazalište mladih “Korifej” ove subote, 3. prosinca u 19 sati, u okviru4. izdanja Busovačkog kazališnog festivala BuFEST odigrat će u kinodvorani Theatre predstavu ”Ženski snovi”. Predstava ŽENSKI SNOVI donosi priču o četiri žene koje, da biostvarile svoje snove, odluče osnovati političku stranku. Ulazak[…]