Reci NE korupciji u Kantonu Sarajevo

Poziv srednjoškolcima i studentima na radionicu  – Protiv korupcije se boriš kada progovoriš!

Analiza rezultata Istraživanja o položaju mladih u Bosni i Hercegovini Institutaza razvoj mladih KULT pokazala je da je jedan od najčešće navedenih razloga za odlazak iz zemlje korupcija. Četvrto mjesto na ljestvici problema jasno ukazuje na to koliko su mladi u svakodnevnom životu pogođeni ovom negativnom pojavom. Jačom provedbom principa pravne države i vladavine zakona, transparentnim pravilima i procedurama te prijavom i procesuiranjem svih štetnih, koruptivnih radnji doprinosimo prevenciji korupcije i unaprjeđenju bh. društva. Stoga je potrebno da se sve više mladih aktivnije uključi u antikoruptivne akcije.

Institut za razvoj mladih KULT nastavlja sa organizacijom različitih aktivnosti koje za cilj imaju educirati i upoznati mlade sa različitim oblicima korupcije i njenom štetnom utjecaju na društvo i državu.

Pozivamo zainteresiranesrednjoškolce i studente sa područja Kantona Sarajevo da se prijave na novu radionicu za mlade koju organizira Institut za razvoj mladih KULT. Radionica pod nazivom „Protiv korupcije se boriš kada progovoriš“ će se realizovati 26. jula 2022. godine (utorak), u periodu od 17 do 19 sati, u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica (Banjska 2, Ilidža).

Ukoliko ste zainteresirani za učešće, prijaviti se možete putem linka: https://forms.gle/nRMnj7f8n4UYtdFS8najkasnije do 24. jula 2022. godine do 12.00 sati.

Učesnicima ćemo na privlačan način ponuditi priliku da kroz učestvovanje u kratkim predstavama na osnovu ponuđenih scenarija uče o svim pojavama korupcije, ali i njenom uticaju na njihove vršnjake i društvo u cjelini. Neminovno mladi se svakodnevno susreću sa nekim pojavnim oblikom korupcije, a koji su manifestovani u oblastima gdje je ova populacija najprisutnija kao što je obrazovanje, zdravstvo i zapošljavanje. Mladi vrlo često ne prepoznaju sve pojavne oblike korupcije i samim tim ne mogu adekvatno odreagovati ili se aktivno uključiti u borbu protiv korupcije. Kroz vježbe na radionici mladi će se upoznati sa pojavnim oblicima korupcije, njenim uticajem na život pojedinca te načinima na koje mogu djelovati u pravcu prevencije korupcije i što je najvažnije kako odbiti biti učesnik nekog od pojavnih oblika korupcije.

Vidimo se u Spajalici da zajedno učimo i doprinosimo borbi protiv korupcije!

Institut za razvoj mladih KULT od septembra 2021. godine aktivno radi na provedbi inicijative Reci NE! korupciji u Kantonu Sarajevo. Inicijativa, koja se provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, nastoji privući pažnju javnosti, a posebno mladih i ukazati na štetnost korupcije na život pojedinaca, ispitati stavove građana i mladih o korupciji te pružiti osnovne informacije o borbi protiv korupcije.

Izvor: mladi.org

Related Posts

Svjetlostkomerc i Pomozi.ba u kampanji “Srcem za znanje i ništa manje”

Svjetlostkomerc i Udruženje Pomozi.ba, uz pomoć vjernih kupaca nastojat će osigurati pomoć za bolje i lakše obrazovanje djeci socijalno ugrožene kategorije u školskoj 2022/23 godini. Društveno odgovorna kampanja “Srcem za znanje i ništa manje” realizirat će se u periodu od 15.08. do 15.09.2022. godine. U navedenom periodu, građani će kupovinom u Knjižarama SVJETLOST i kupovinom brendova koje […]

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva Maeci Komitet ministara odobrio je 15. juna „Odluku o odobrenju i produžetku međunarodnih misija 2022“, kojom se za zemlje Zapadnog Balkana izdvaja iznos od 1,5 milion eura za doprinos procesima stabilizacije u regionu i napretku procesa pristupanja EU. Shodno tome, iz ovih sredstava biće sufinansirane[…]