Rezultati javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu projekta Snaga lokalnog – Podrška lokalnim resursnim organizacijama (Snaga lokalnog LRO/A)

U okviru projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama u BiH, kojeg implementira Udruženje Mreža za izgradnju mira uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), 27.11.2023. godine objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava projektima organizacija civilnog društva usmjerenih ka razvoju lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ukupan iznos granta po ovom pozivu iznosi $950.000.

Grant šema podrazumijeva dvije vrste grantova:

 • Grant za razvoj lokalnih zajednica u ukupnom iznosu od $930,000 bit će dodijeljen lokalnim resursnim organizacijama.
 • Grant za institucionalni razvoj OCD i izgradnju njihove održivosti u ukupnom iznosu od $20,000 za OCD.

Do predviđenog roka (10.01.2024. godine) Udruženje Mreža za izgradnju mira je zaprimila ukupnog 24 aplikacija za bespovratna sredstva za lokalne inicijative usmjerene na razvoj lokalnih zajednica u BiH i 53 aplikacije za bespovratna sredstva za institucionalni razvoj i održivost lokalnih resursnih organizacija u BiH.

Vodeći se usvojenim kriterijima za evaluaciju projektnih prijedloga data je podrška najboljim projektima koji odgovaraju na potrebe lokalnih zajednica u kojima će aplikanti implementirati projektne aktivnosti.

Komisija za evaluaciju pristiglih aplikacija razmatrala je 24 aplikacije pristigle za bespovratna sredstva za razvoj lokalnih zajednica u BiH i donijela odluku o podršci za šest (6) projekta Grant za razvoj lokalnih zajednica

 1. Udruženje Žene sa Une,
 2. Udruženje za poduzetništvo i posao LINK,
 3. Udruženje Agencija lokalne demokratije,
 4. Omladinsko udruženje Reaktiviraj,
 5. Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih,
 6. Vijeće mladih Federacije BiH.

Komisija za evaluaciju pristiglih aplikacija razmatrala je 53 aplikacije pristigle za bespovratna sredstva za institucionalni razvoj i održivost lokalnih resursnih organizacija u BiH i donijela odluku o podršci za šest (6) projekta

Grant za institucionalni razvoj OCD i izgradnju njihove održivosti

 1. Nevladina omladinska organizacija Milenijum,
 2. Udruženje žena Podrinja,
 3. Udruženje Omladinski centar Bugojno,
 4. Udruženje žena Iskra,
 5. Omladinsko udruženje Reaktiviraj,
 6. Udruženje za razvoj i podršku mladih Plus Ultra.

Udruženje Mreža za izgradnju mira se zahvaljuje svim aplikantima na dostavljenim projektnim prijedlozima i interesovanju za bespovratna sredstva u sklopu projekta Snaga lokalnog.