Promoviran vodič o historiji Ilidže, djelo studenata o deset nacionalnih spomenika

“Vodič kroz kulturno-historijsko naslijeđe Ilidže” je djelo troje studenata historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA), a promovisano je jučer, 20. septembra, na Ilidži.

Autori su Faris Šačić, Amina Abaspahić i Adna Bikić, a promociju je moderirao mladi pisac Armin Šetić. Oni su tematski obradili deset nacionalnih spomenika koji se nalaze na području ove općine.

Podsjetili su na značaj svijesti o kultuno-historijskom naslijeđu, njegovom naučnom, obrazovnom, kulturnom i turističkom potencijalu. Ukazali su i na stanje u kojem se nalaze nacionalni spomenici te obrazložili kako ih lokalna vlast, koja je podržala izdavanje ovog vodiča, i različite organizacije mogu promovirati.

“Ilidža ima bogato historijsko naslijeđe, a posebno ono iz perioda antike i srednjeg vijeka, kojem nije posvećivano dovoljno pažnje u dosadašnjoj historiografiji, ali i popularnoj kulturi te javnom, medijskom prostoru. Područje današnje Ilidže je vijekovima bilo važno urbano središte, kroz cijeli niz epoha – od neolita, antike, srednjeg vijeka, osmanskog perioda do danas”, podsjetila je Abaspahić.

Bikić smatra da je ovaj dio Bosne i Hercegovine uvijek bio, kako je kazala, mjesto pozitivnih društvenih priča.

“Ilidža ima veliki broj i vjerskih spomenika i ima karakteristike multietničkog područja na kojem žive različite vjerske skupine u suživotu i zajedništvu. Ova značajka je vidljiva još od najranijih epoha, a posebno postaje važna usljed još intenzivnije vjerske pluralizacije nakon 15. stoljeća. Sve su te skupine ugradile sebe, dio svojih vjerovanja, kulture i historije u Ilidžu koja i danas ostaje mjesto pozitivnih društvenih priča, a ovaj vodič je tek jedna od njih”, mišljenja je Bikić.

Za Šačića je ovo djelo izraz, kako je naveo, mikrokultura svakog čovjeka.

“Ovaj vodič je nastao kao plod saradnje studenata koji dolaze iz različitih područja Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a koje je Ilidža, kao tema njihovog rada i interesovanja, ali i kao mjesto promocije i čestih susreta, povezala, kako prijateljstvom, tako i projektima koji zaista plijene pažnju. Zaista mislim da ovaj vodič, koliko god on govorio o Ilidži, u sebi ima jednako i Adninog Zvornika, i Aminine Vogošće i svih onih znanja i mikrokultura koje svaki čovjek nosi sa sobom. U tome je stvarni značaj i izučavanja lokalne historije, ali i historije, uopće”, kazao je Šačić.

Prema njegovim riječima, “Vodič kroz kulturno-historijsko naslijeđe Ilidže” je dokaz da mladi, koji imaju ideju, inicijativu, znanje, spremnost, hrabrost da se upuste u kreiranje nečega novog, imaju i šansu da ostvare snove, ali i učestvuju u izgradnji društva i Bosne i Hercegovine kakvu žele vidjeti.

“Historija je zalog budućnosti, a mi biramo koje ćemo vrijednosti iz historije cijeniti, vrednovati i promovirati. Pozitivne vrijednosti grade pozitivne priče, a pozitivne priče grade pozitivno i produktivno društvo”, zaključio je Šačić.

Izvor: klix.ba

Related Posts

Trening Finansijski menadžment

Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE provodi trening o temi finansijski menadžment koji je od velike važnosti za jačanje organizacijskih kapaciteta. Iako se djelovanje nevladinih organizacija zasniva na plemenitim i društveno korisnim idejama i ciljevima, njihov rad nije imun na probleme koji su svakodnevica savremenog života i poslovnih izazova u smislu izgradnje i provođenja adekvatnog sistema finansijskog upravljanja, putem kojeg se […]

Trening Upravljanje projektnim ciklusom 2022.

Upravljanje projektnim ciklusom nas uči kako da stvari povezujemo u jednu logičku cjelinu, da posložimo korake našeg rada na način da on zaista bude produktivan i smislen. Upravljanje projektnim ciklusom uglavnom vežemo za projekte, ali njegova funkcija je, zapravo, višedimenzionalna, te ga možemo primjenjivati prilikom kreiranja naših strateških planova, u upravljanju ljudskim resursima, ali i u svakodnevnom[…]