Proizvodi od kozjeg mlijeka sa Pala postali brend u regionu – Uskoro izlazak na tržište Crne Gore

Brend postaju i proizvodi od kozijeg mlijeka kojeg priprema porodica Galijašević iz Pala. Na početku je to bio pionirski projekat uzgoja koza, a sada njihovi proizvodi već postaju prepoznatljiva robna marka u cijelom regionu.

Vladan Galijašević iz Pala, cijeli život je priželjkivao da se bavi poljoprivredom. U mjestu Rogoušići 2013. godine je kupio zemljište, da bi godinu dana nakon toga na ovo imanje stigli i prvi jarići. Dvije godine nakon toga na trpezi je bio i prvi mladi sir, a onda i nešto zreliji sa dodacima, te iz ulja sa jahorinskim sušenim vrganjima.

– Stotinjak koza imamo, držimo to kvalitetno, borimo se, gledamo da održimo naše tržište, moglo bi se to prodati i dalje, ali kada dođe zima koze zasuše i sira nema – priča Vladan Galijašević.

Sira nema, ali su staje baš u zimskom periodu pune jarića. U šali kažu, više se obraduju onim ženskim, jer sa sigurnošću ostaju na farmi. Kako je Vladanova supruga hemijski tehničar, a kćerka završava farmaciju, napravile su i sapun s dodatkom kozjeg mlijeka, za vlastitu upotrebu, a onda je taj projekat među 300 prošao u regionalnoj drogeriji i od tada ova mala farma postala je samoodrživa, a domaći sapun dostupan svima.

– Tu smo prošli sa DM-om. Za godinu dana napravili smo lijepu priču u BiH, nakon toga i u Hrvatskoj, Srbiji i za pola godine očekujem Crnu Goru – naglašava Galijašević.

Ovi vrijedni domaćini ni tu neće stati. Do kraja godine planiraju obogatiti asortiman, i to prvim dječjim sapunom, kremom i labelom.

Izvor: ba.ekapija.com