Vlast u Tuzli građane podstiče na pokretanje biznisa – Ukidanje taksi kao dodatni vjetar u leđa

Gradsko vijeće Tuzle donijelo je odluku o privremenom oslobađanju plaćanja administrativne takse za izdavanje odobrenja za registraciju svih vrsta samostalnih djelatnosti. Gradska uprava na ovo gleda kao vid podrške građanima, a obrtnici kao vjetar u leđa budućim poduzetnicima.

Gradsko vijeće Tuzle usvojilo je odluku o privremenom oslobađanju plaćanja administrativne takse za izdavanje odobrenja za registraciju svih vrsta samostalnih djelatnosti na području grada za 2023. godinu.

Predlagač odluke je Gradska uprava, a u obrazloženju potrebe za uvođenjem olakšice je navedeno da je glavni cilj unapređenje ambijenta poslovanja i smanjenje nezaposlenosti te davanja podsticaja za pokretanje samostalnog biznisa.

– Ova odluka vezana je i za globalnu ekonomsku krizu, rast cijena osnovnih životnih namirnica i svih drugih cijena života i rada, kao i potrebe motivisanja nezaposlenih građana, da kroz samostalnu djelatnost privređuju i da sebi i svojoj porodici ostvare prihod za egzistenciju. Stoga je i proizašao prijedlog da se svi subjekti koji pokrenu postupak za registraciju samostalne djelatnosti u kalendarskoj 2023. godini, oslobode obaveze plaćanja propisane administrativne takse u 100-postotnom iznosu – navodi se u obrazloženju odluke.

Izvršenom analizom iznosa administrativnih taksi, koje se plaćaju za izdavanje odobrenja za registraciju samostalnih djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, utvrđeno je da Tuzla ima najniže iznose, a uz to sada postaje prva lokalna zajednica koja oslobađa građane od plaćanja u navedenim postupcima.

Također, na osnovu analize utjecaja navedene mjere na ostvarivanje budžetskih prihoda po osnovu administrativnih taksi, utvrđeno je da ona neće bitno utjecati na ostvarivanje ove vrste prihoda u budžetu Tuzle.

– Administrativne takse za registraciju samostalnih djelatnosti u zavisnosti od veličine poslovnog prostora i zone grada u kojoj se nalazi poslovni prostor, kreće se u rasponu od 70 do 200 KM, dok administrativna taksa za registraciju djelatnosti obrta koji se obavlja bez poslovnog prostora iznosi 80 KM. Imajući u vidu da je godišnje, u prosjeku okvirno 250 predmeta izdavanja odobrenja za registraciju samostalnih djelatnosti, to je na bazi ovih parametara procijenjeno da bi oslobađanjem građana od obaveze plaćanja takse za registraciju samostalne djelatnosti, neznatno bio umanjen prihod od ove vrste administrativnih taksi – istaknuto je u odluci.

Na području Tuzle trenutno je registrovano okvirno tri i po hiljade obrtnika iz različitih oblasti. Svi oni djeluju u lokalnom udruženju, iz kojeg pozdravljaju posljednju odluku Gradskog vijeća, smatrajući je dodatnim vjetrom u leđa u procesu pokretanja vlastitog biznisa.

Izvor: ba.ekapija.com