Program tehničke pomoći malim i srednjim preduzećima sa Zapadnog Balkana za ulazak na evropska i globalna tržišta

Forum za investicije privrednih komora Zapadnog Balkana (WB6 CIF) poziva mala i srednja preduzeća (MSP) iz regiona Zapadnog Balkana (WB6) da učestvuju u programu tehničke pomoći za ulazak na evropska i globalna tržišta.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore, 70 odabranih MSP iz WB6 regiona dobiće pomoć za plasiranje svojih proizvoda na tržište EU (sa fokusom na njemačko i italijansko tržište).

Najuspješniji učesnici u programu tehničke pomoći učestvovaće na Investicionoj konferenciji/Danima dobavljača u Berlinu 24. septembra ili na SAIE sajmu za građevinski sektor u Bolonji od 9. do 12. oktobra ove godine.

Kroz tehničku pomoć stručnjaci će podržati MSP iz WB6 regiona u sticanju kompetencija koje će ih učiniti atraktivnijim za ulazak u evropske i globalne lance vrijednosti i pronalaženje partnera u EU.

Na program se mogu prijaviti mala i srednja preduzeća koja obavljaju djelatnost u sljedećim oblastima nfrastrukture, mobilnosti (automobilska industrija, metal, plastika, tekstil, itd.), poljoprivrede i građevinarstva (projektovanje, izgradnja, inženjering postrojenja).

Preduzeća moraju biti registrovana u jednoj od ekonomija Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, teritorija Kosova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Takođe, preduzeća treba da imaju registrovan profil u Market Access Database.

Dodatni preduslov je da imaju izvozni potencijal i namjeru da svoje prozivode plasiraju na targetirana tržišta.

Benefiti za MSP u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i mobilnosti (automobilska industrija, metal, plastika, tekstil, itd.):

  • Makroekonomski pregled njemačke privrede i glavnih potencijalnih oblasti saradnje za relevantne industrijske oblasti. Izvještaj o stanju njemačke privrede u ovim sektorima, vanjskoj trgovini Njemačke i vanjskoj trgovini proizvođača i pružaoca usluga iz WB6 koji se odnose na pomenute sektore.
  • Obuke za korišćenje digitalnih alata za pronalaženje podataka o izvoznim tržištima.
  • Pripremne obuke za učešće na događajima u Berlinu (Investiciona konferencija/Dani dobavljača)
  • Najaktivnija i najposvećenija MSP će imati priliku da besplatno učestvuju na Investicionoj konferenciji /Danima dobavljača u Berlinu 24. septembra 2024. godine, uz mogućnost uspostavljanja saradnje sa njemačkim partnerima.

Benefiti za MSP iz građevinskog sektora (projektovanje, izgradnja, inženjering postrojenja):

  • Izvještaj o italijanskoj građevinskoj industriji, vanjskoj trgovini italijanskih proizvođača i pružaoca usluga koji su povezani sa građevinskom industrijom, vanjskoj trgovini proizvođača i pružaoca usluga iz WB6 koji su povezani sa građevinskom industrijom.
  • Obuke za korišćenje digitalnih alata za pronalaženje podataka o izvoznim tržištima.
  • Pripremne obuke za učešće na SAIE sajamu u Bolonji.
  • Najaktivnija i najposvećenija MSP će besplatno učestvovati na SAIE sajmu u Bolonji od 9. do 12. oktobra 2024. godine, uz mogućnost uspostavljanja saradnje sa italijanskim partnerima.

Poziv je otvoren za sva preduzeća iz WB6 regiona koja ispunjavaju tražene kriterijume/preduslove i biće odabrana na osnovu procjene njihovog potencijala i spremnosti da prođu kroz ovaj program.

Radni jezik programa tehničke pomoći je engleski, stoga je obavezno tečno znanje ovog jezika predstavnika preduzeća (kontakt osoba/učesnik u programu).

Rok za podnošenje prijava je 12. jul putem ovog linka.

Informacija o pozivu dostupna je na zvaničnoj stranici – WB6 CIF

Izvor: ba.ekapija.com