SBF Start-up Challenge „UnaOture“ gradit će kamp za turiste iz cijelog svijeta

U turističkoj ponudi Bosanske Krupe već iduće godine mogao bi se naći i kamp na obali rijeke Une koji planira izgraditi Tarik Halkić i njegova supruga Naida. Ideja bračnog para Halkić iz Krupe dobila je najbolje ocjene stručnog žirija i pobjedila na takmičenju mladih u poslovnim idejama Sarajevo Business Forum Start-up Challenge. Pobjednici druge emisije treće sezone Sarajevo Business Forum Start-up Challenge i vrijednih nagrada BBI banke, Hayat televizije, Bamcarda i partnera na projektu, sredstva će iskoristiti za infrastrukturu kampa u prirodi i dijelom za nabavku opreme za ronjenje, koje će uz rafting biti dio ponude kampa. Tarik je inžinjer računarstva i informatike sa diplomom Panevropskog Univerziteta Apeiron iz Banja Luke i planira svoju budućnost graditi u BiH.

„Odrastao sam na Uni i ta ljubav prema ovoj divnoj rijeci bila je presudna u mojoj odluci da ostanem u BiH. Prijatelji i poznanici mi često govore: kao informatički inžinjer možeš odmah naći posao u Njemačkoj, ali ja ne želim ići. Zaposlen sam u Domu kulture, ali sam veoma rano počeo u slobodno vrijeme raditi kao skiper na raftingu. Vremenom sam završio obuke: za spasioca na vodi i pod vodom i za ronioca, kao i obuku za vožnju čamaca – skiper i za vožnju čamaca sa motorom do 15 metara dužine. Sretan sam da je, evo iz trećeg pokušaja, i naš projekat UnaOture osvojio prvo mjesto na takmičenju SBF Start-up Challenge. Znači nam mnogo ova pobjeda, to je vjetar u leđa našem projektu“, govori Tarik, dodajući da iako je ove godine pandemija ugrozila turističku industriju, vjeruje da će iduća sezona biti puno bolja.

„Mladim ljudima želim poručiti da ne odustaju od svojih snova. Našu ideju UnaOture prijavljivali smo i prethodne dvije sezone takmičenja i evo iz trećeg puta smo uspjeli i pobjedili“, kaže Tarik.

Projekat takmičenja mladih u poslovnim idejama nastavlja se i u narednom periodu, a svi zainteresovani prijave za emisiju mogu poslati na e-mail: SBFtakmicenje@sarajevobusinessforum.com, a poziv i obrasci dostupni su na web stranici BBI banke.

Cijelu drugu emisiju 3. sezone pogledajte na linku ispod.