60.5 miliona KM za pomoć privrednicima u Tuzlanskom kantonu

  • UniCredit Bank potpisala ugovor o plasmanu kredita sa Ministarstvom privrede Tuzlanskog kantona
  • Podrška privrednicima u proizvodnoj, trgovinskoj i uslužnoj djelatnosti

UniCredit Bank d.d. je sa Ministarstvom privrede Tuzlanskog kantona, potpisala ugovor o plasmanu kredita ukupne vrijednosti 60.5 miliona KM. Ovom saradnjom, UniCredit Bank i Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona, pružit će podršku pravnim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, koji obavljaju proizvodne, trgovinske ili uslužne djelatnosti.

Imajući na umu tešku ekonomsku situaciju, uzrokovanu pandemijom virusa COVID-19, ovim sredstvima pružit će se mogućnost za oporavak i daljnji razvoj privrednika. Za proizvodnu djelatnost izdvojeno je 26 miliona 900 hiljada, za trgovinsku 23 miliona 500 hiljada i za uslužnu djelatnost je izdvojeno 10 miliona i 100 hiljada KM. Rok za otplatu kredita je do 6 godina, a maksimalni iznos kredita po korisniku je 2 miliona KM.

“Radi se o subvenciji kamate gdje Vlada Tuzlanskog kantona subvencionira 3 posto kamate, a banka je ponudila 2,95 posto kamatnu stopu,  što u konačnici znači 0 posto kamata za privrednike Tuzlanskog kantona. Pored tih povoljnosti, od 0 posto kamate mi imamo povoljnost da su samo troškovi obrade 0,29 i imamo situaciju da ovi uslovi daju mogućnost godinu dana grejs perioda i do 72 mjeseca je rok otplate.”, rekao je Asmir Hasić, ministar privrede Tuzlanskog kantona.

”Svjesni smo posljedica koje naši privrednici trpe, a koje će se osjećati i u narednom periodu, stoga vrlo posvećeno radimo na iznalaženju što povoljnijih uslova za oporavak njihovog poslovanja. Vjerujemo da će ova sredstva pomoći privrednicima u Tuzlanskom kantonu, a mi ćemo nastaviti podržavati ekonomiju u kojoj želimo i možemo biti dio rješenja, te nastaviti činiti pravu stvar.”, izjavio je Almir Gredić, direktor segmenta srednjih preduzeća u UniCredit Bank d.d.

Ovim ugovorom, UniCredit Bank d.d. nastavila je svoje aktivnosti usmjerene podršci lokalne privrede, s ciljem olakšavanja posljedica koje je globalna pandemija virusa COVID-19 ostavila na domaću ekonomiju.

Related Posts

Međugeneracijska solidarnost: Pilot projekt Franjevačkog samostana sv. Ante u Sarajevu “Srce za bližnje u nevolji”

Kome je namijenjen ovaj poziv? Ako imate između 28 i 80 godina i spremni ste na 4-8 volonterskog rada mjesečno u vašem susjedstvu, nastavite čitati… U našem društvu sve je više osoba, posebno starije životne dobi, koje nemaju gotovo nikoga svoga, pa se nerijetko dogodi da kraj svoga zemaljskoga života dožive osamljene i ostavljene. Samo u Kantonu Sarajevo […]

Pučke kuhinje HKO “Kruh sv. Ante”

S obzirom da su životni uvjeti u kojima žive ljudi u Bosni i Hercegovini sve teži, te da među stanovništvom vlada nezaposlenost i siromaštvo, u porastu je broj socijalno ugroženih pojedinaca i obitelji bez osnovnih životnih sredstava. Kroz realizaciju projekata Pučke kuhinje i „Jelo na kotačima“, Kruh sv. Ante već dulji niz godina pruža pomoć u hrani osobama[…]