Počinje formiranje dijaliznog centra u Goraždu, Kina donirala prvi aparat

Izvor: Klix

Ambasador Narodne Republike Kine u BIH Ji Ping sastao se u Goraždu sa premijerkom Aidom Obućom i članovima Vlade BPK Goražde nakon čega su zajedno obišli Kantonalnu bolnicu u kojoj uskoro počinje gradnja Dijaliznog centra.U ove svrhe Ambasada Kine u BiH donirala je dijalizni aparat u vrijednosti od 30.000 maraka kao izraz prijateljstva kineskog naroda ovom području.

“Drago mi je što imam priliku da prvi put dođem u BPK Goražde, ovo je prva posjeta, a oduševljen sam gostoprimstvom premijerke kantona. Kineska ambasada je donirala jedan hemodijalizni aparat Kantonalnoj bolnic i to je u znak prijateljstva kineskog naroda”, kazao je ambasador Ji Ping.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Donacija Kantonalnoj bolnici vrlo je značajna u trenutku kada se unutar bolnice nastoji uspostaviti Dijalizni centar na koji se čeka već izvjesno vrijeme.

“Želim se zahvaliti Ambasadi Kine u BIH koja se odazvala našem pozivu da budu dio zajedničke pozitivne priče, a to je izgradnja Hemodijaliznog centra. Ambasada Kine je donirala novi dijalizni aparat kantonalnoj bolnici koji je danas uručen i ovo je prva, ali ne i jedina donacija jer ćemo u narednom periodu imati sličnih donacija iz razloga što su mnogi prepoznali važnost ovog projekta”, kazala je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Kantonalna bolnica je krajem prošle sedmice objavila tender za rekonstrukciju, izgradnju i adaptaciju hemodijaliznog centra unutar bolnice.

“Procedure su u toku, vi znate da smo planski i sistematski radili, kako zakon nalaže i nadam se da će prijava biti dovoljno i da će taj postupak biti okončan bez žalbi, da krenemo raditi”, kaže Obuća.

Vlada BPK Goražde nedavno je usvojila odluku o odobravanju sredstava za uspostavu Hemodijaliznog centra, a u budžetu kantona na raspolaganju je ranije odobrenih 260.000 KM, dok je projekat podržalo i Ministarstvo za turizam i zaštitu okoliša FBIH koje je odobrilo dodatnih 50.000 KM. Postoje obećanja o donaciji još četiri hemodijalizna aparata.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

S druge strane u toku je i obuka šest medicinskih sestara, a dodatne edukacije u ovoj oblasti na UKC Sarajevo proći će i dva ljekara koji će raditi u budućem Dijaliznom centru Kanotnalne bolnice Goražde.

U BPK trenutno živi petnaestak bubrežnih bolesnika, a sa uspostavom centra vratilo bi se još troje koje je odselilo u Sarajevo jer nisu mogli izdržati svakodnevna putovanja do Sarajeva, često u teškim uslovima.

Related Posts

TC Kakanj sufinansira opremanje multimedijalnog centra u JU KSC Kakanj

Članovi Uprave Tvornice cementa Kakanj (TCK), Zehra Obralija i Izudin Neimarlija, danas su zvanično uručili donaciju u iznosu od 8.000 KM Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj (JU KSC Kakanj). Donacija je namijenjena za sufinasiranje opremanja multimedijalnog studija za proizvodnju video i audio materijala. Na ovaj način, TCK daje značajan doprinos digitalizaciji, unapređenju i modernizaciji uslova rada u ovom kakanjskom pogonu kulture. […]

Edukativne radionice za djecu u vrtiću Pinokio

U okviru projekta „Ranim odgojem i obrazovanjem prema održivom razvoju“, koji se realizira u okviru projekta NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy (Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju) koji je finansiran sredstvima Evropske unije, koji provodi Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini u vrtiću Pinokio u Bihaću održana je edukativna radionica za djecu[…]