Počinje formiranje dijaliznog centra u Goraždu, Kina donirala prvi aparat

Izvor: Klix

Ambasador Narodne Republike Kine u BIH Ji Ping sastao se u Goraždu sa premijerkom Aidom Obućom i članovima Vlade BPK Goražde nakon čega su zajedno obišli Kantonalnu bolnicu u kojoj uskoro počinje gradnja Dijaliznog centra.U ove svrhe Ambasada Kine u BiH donirala je dijalizni aparat u vrijednosti od 30.000 maraka kao izraz prijateljstva kineskog naroda ovom području.

“Drago mi je što imam priliku da prvi put dođem u BPK Goražde, ovo je prva posjeta, a oduševljen sam gostoprimstvom premijerke kantona. Kineska ambasada je donirala jedan hemodijalizni aparat Kantonalnoj bolnic i to je u znak prijateljstva kineskog naroda”, kazao je ambasador Ji Ping.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Donacija Kantonalnoj bolnici vrlo je značajna u trenutku kada se unutar bolnice nastoji uspostaviti Dijalizni centar na koji se čeka već izvjesno vrijeme.

“Želim se zahvaliti Ambasadi Kine u BIH koja se odazvala našem pozivu da budu dio zajedničke pozitivne priče, a to je izgradnja Hemodijaliznog centra. Ambasada Kine je donirala novi dijalizni aparat kantonalnoj bolnici koji je danas uručen i ovo je prva, ali ne i jedina donacija jer ćemo u narednom periodu imati sličnih donacija iz razloga što su mnogi prepoznali važnost ovog projekta”, kazala je Aida Obuća, premijerka BPK Goražde.

Kantonalna bolnica je krajem prošle sedmice objavila tender za rekonstrukciju, izgradnju i adaptaciju hemodijaliznog centra unutar bolnice.

“Procedure su u toku, vi znate da smo planski i sistematski radili, kako zakon nalaže i nadam se da će prijava biti dovoljno i da će taj postupak biti okončan bez žalbi, da krenemo raditi”, kaže Obuća.

Vlada BPK Goražde nedavno je usvojila odluku o odobravanju sredstava za uspostavu Hemodijaliznog centra, a u budžetu kantona na raspolaganju je ranije odobrenih 260.000 KM, dok je projekat podržalo i Ministarstvo za turizam i zaštitu okoliša FBIH koje je odobrilo dodatnih 50.000 KM. Postoje obećanja o donaciji još četiri hemodijalizna aparata.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

S druge strane u toku je i obuka šest medicinskih sestara, a dodatne edukacije u ovoj oblasti na UKC Sarajevo proći će i dva ljekara koji će raditi u budućem Dijaliznom centru Kanotnalne bolnice Goražde.

U BPK trenutno živi petnaestak bubrežnih bolesnika, a sa uspostavom centra vratilo bi se još troje koje je odselilo u Sarajevo jer nisu mogli izdržati svakodnevna putovanja do Sarajeva, često u teškim uslovima.

Related Posts

Poziv za učešće na prezentaciji USAID-ovog projekta Snaga lokalnog / Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO AA)

Poziv za učešće na prezentaciji USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO AA) Mreža za izgradnju mira poziva zainteresovane lokalne resursne organizacije (LRO) sa područja Bihaća da učestvuju na prezentaciji i saznaju više o mogućnostima finansiranja koje su dostupne putem USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resursnim organizacijama (LRO/AA). Prezentacija će se održati 16. decembra 2022. godine […]

Svi na skijanje – besplatno skijanje za svako dijete iz SOS Dječijeg sela!

Ovom kampanjom kao zajedničkom inicijativom NLB Banke, KJP ”ZOI'84” OCS i Mastercard-a, a u saradnji sa SOS Dječjim selima u BiH planiramo omogućiti besplatno skijanje za svako dijete iz SOS Dječijeg sela I ove zimske sezone NLB Banka Sarajevo je u suradnji sa Olimpijskim centrom Bjelašnica pripremila pogodnosti za sve skijaše korisnike NLB Mastercard® kartica, ali i posebne pogodnosti[…]