Općina Centar donirala 15.000 KM

Danas je u Općini Centar upriličeno potpisivanje protokola o realizaciji transfera Javnoj ustanovi „Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić“. Općina Centar izdvojila je iznos od 15.000 KM za poboljšanje uslova boravka u ustanovi.

Načelnik Mandić je najavio i skorašnju realizaciju još jednog projekta, a radi se o postavljanju dva plastenika za potrebe radno-okupacione terapije za štićenike Zavoda u Pazariću. -Mi kao odgovorna društveno odgovorna zajednica moramo imati poseban senzibilitet za osobe koje borave u ustanovama ovog tipa. Stoga želimo nastaviti podržavati unapređenje rada i boravka osoba u ustanovama koliko je to u našim mogućnostima, kazao je Mandić. 

U ime JU „Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić“ protokol je potpisao direktor Samir Suljagić koji se ovom prilikom zahvalio Općini Centar na dosadašnjoj višegodišnjoj finansijskoj podršci. – S obzirom da smo završili sa radovima na utopljavanju objekata paviljona gdje su smješteni naši najmlađi korisnici, od 20 mjeseci do 17 godina, ostalo je nedovršeno pitanje zaštite prozora od sunca, kiše ili drugih vremenskih nepogoda, s obzirom da smo smješteni u podnožju Bjelašnice gdje smo zbog klime izloženi vremenskim nepogodama. Općina Centar je izdvojila sredstva za nabavku i ugradnju vanjskih roletni na četiri paviljona koji će dodatno zaštiti naše štićenike. Prošle godine je Općina Centar podržala nabavku opreme za pet fizioterapeutskih kabineta i zahvaljujući toj donaciji zaposlili smo dva dodatna   fizioterapeuta, koji su sada u mogućnosti posjećivati nepokretne korisnike i pružati im adekvatnu njegu. Rezultat takve podrške je da mi u Zavodu nemamo nijednog dekubitusa kod naših štićenika što je jako teško izvesti, jer se radi o velikom broju nepokretnih osoba, izjavio je Suljagić. 

Današnjem događaju je prisustvovala i Amra Sabrihafizović-Hajdarević, šefica Odsjeka za socijalnu zaštitu Općine Centar.

Zavod Pazarić je javna ustanova čija djelatnost je socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, obrazovanje i osposobljavanje za život i rad prema preostalim sposobnostima i sklonostima i provođenje radne aktivnosti djece i mladih sa smetnjama u psihičkom razvoju umjerenog, težeg i teškog stepena, kao i lica sa kombinovanim smetnjama. U Zavodu borave osobe sa invaliditetom, odnosno intelektualnim poteškoćama u razvoju. JU Zavod Pazarić vodi brigu o korisnicima sa područja cijele Bosne i Hercegovine i najstarija je ustanova iz ove oblasti u našoj državi.

Izvor: centar.ba