Kad se male ruke slože: Klub Zmajevo srce nastavlja inspirativnu priču o inkluziji

Nakon apela i najave o potencijalnom zatvaranju Kafića Zmajevo srce, brojni građani Tuzlanskog kantona, ali i cijele BiH su se još jednom solidarno odazvali.

Posljednjih dana društvene mreže i mediji bili su ispunjeni polemikama i apelima vezanim za zatvaranje Kafića Zmajevo srce u Tuzli, u kojem su radno angažovane osobe s Downovim sindromom i drugim vrstama invaliditeta.

No, danas donosimo svijetlu priču iz ovog kafića koja donosi nadu i inspiraciju. Klub Zmajevo srce posljednjih nekoliko dana radi punom parom, sa posjetiteljima koji su došli po svoju kafu, sok, čašicu pozitivne energije i koji podržavaju njegovu važnu misiju.

Maksimalna podrška od strane građana

Razgovarali smo sa Omerom Isovićem, predsjednikom udruženja Zmajevo srce, koji je sa oduševljenjem podijelio trenutno stanje kluba. “Naš kafić je tokom čitavog dana pun”, izjavio je gospodin Isović.

“Nakon našeg apela da klub Zmajevo Srce radi veoma loše, građani Tuzle, Tuzlanskog Kantona i cijele BiH, su odreagovali na način da nam daju punu i maskimalnu podršku i evo od subote, nedjelje, naš kafić je tokom čitavog dana pun. To nam daje vjetar u leđa i novi optimizam da će to potrajati i u budućnosti. Naravno, neće vjerovatno ovim kapacitetom kako je sada, međutim i ne treba, mi u klubu Zmajevo Srce smo skromni, mi smo zadovoljni i sa minimalnom posjetom ali da je ona svakodnevna, da je to nekih 40 kafa, pića dnevno je li, što nama u suštini čini da ti momci i cure budu uposleni tokom cijelog dana, da imaju posla.”

On je također istaknuo da se udruženje Zmajevo srce financira upravo od prometa u kafiću.

“Mi smo jedno od rijetkih udruženja koje sa budžeta ne prima nikakva sredstva i nismo ni tražili iz jednog razloga što smatramo da ovakvi projekti i ne treba da ovise od budžeta, treba da ovise o našim građanima, o društvenoj odgovornosti i omladine i starijih generacija, koje svojim evo prisustvom kaficom, sokićem, čajem pospješuju i daju čvrste temelje da to može da radi.”

Ova vijest je od izuzetne važnosti jer osigurava stabilnost udruženja i omogućava daljnji rad na inkluziji i podršci osobama s invaliditetom, te se nadamo će se ova pozitivna praksa u budućnosti nastaviti.

Mi znamo gdje idemo danas na kafu poslije posla i nadamo se da se vidimo u klubu Zmajevo Srce!

Izvor: radiokameleon.ba