Održan sastanak GI “Jer nas se tiče” sa predstavnicima nadležnih inspekcija

Današnji sastanak, kojem su prisustvovali Ejub Salkić, glavni urbanističko-ekološki inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove, inspektor Alma Kereš, direktor JP Deponija d.o.o. Mostar i predstavnici UG “Jer nas se tiče”, rezultirao je zaključcima o potrebnom zatvaranju deponije u roku od tri do četiri mjeseca, obzirom na njene raspoložive kapacitete.

U slučaju prestanka primanja otpada iz drugih opština, deponija bi mogla nastaviti sa radom najviše do godinu dana.

Dogovoreno je održavanje javnih rasprava, koje nikada ranije nisu održane, a koje bi se odnosile na studiju utjecaja deponije na okoliš te na proširenje deponije na Uborku.

“Slaganje sa zaključcima ovog sastanka pismeno trebaju potvrditi vlasti Grada Mostara. Očekujemo njihovu hitnu reakciju, do koje se blokada deponije na Uborku nastavlja”, navode iz Inicijative “Jer nas se tiče”.

Glavni urbanističko-ekološki inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić kazao je nakon sastanka kako je zaključak Vlade Federacije BiH da se na odlagalište komunalnog otpada Uborak kod Mostara i dalje omogući prijem otpada sve dok se ne odradi studija utjecaja na okoliš.

Ta studija, ističe Salkić, prethodi izdavanju okolišne dozvole.

(AbrašMEDIA)